Aydın Oda - Borsaları Nazilli’de Buluştu

Aydın Oda – Borsalarının bir araya gelerek, Aydın’ın sorunlarını konuştuğu ve çözüm önerilerini değerlendirdiği Güç birliği toplantısı Nazilli Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıya Didim Ticaret Odası adına Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Urgancı, Yönetim Kurulu Üyesi Mekin Subaşı ve Genel Sekreter Mustafa Erğan katıldı. Aynı saatlerde Bir başka toplantıya katılacak olan Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Üstündağ toplantıya katılamadı. Her Oda Başkanı sıra ile kürsüye gelerek sorumluluk bölgesinden sorunları dile getirdi. Didim Ticaret Odası adına söz alan Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında Bu toplantıların Aydın’ın sorunlarının konuşulması açısından önemli olduğunu belirtti. “Burada geliştirilecek ortak dil çözüm yollarını kısaltacaktır” dedi. Yıldırım Konuşmasını şöyle sürdürdü,
“Didim ve Kuşadası gibi yaz sezonunda nüfus artışı yaşanan ilçelerimize kamu kaynaklarının dağıtılmasında avantaj sağlanmalıdır. Didim'de öncelikle mevcut hastanenin yetersizliği göz önüne alınarak yeni bir hastane kazandırılmalıdır. Söke’ye kadar ulaşan doğalgaz hattının Didim’e getirilmesi de önemlidir. Didim'de üniversitemize yeni bir alan tahsis edildi. Tahsis edilen alan için projeler tamamlanmalı, inşaatın bir an önce başlaması sağlanmalıdır.
İlimizin kalkınması için en önemli faktörlerden biri ulaşımdır. Aydın için en öncelikli talepler de bu alandadır. İlimize havaalanı kazandırılması önemli bir adım olacaktır. Yapılacak havaalanı için Turizmde düşünülmelidir. Havaalanının Aydın’ın batı tarafında Söke Aydın arasında olması bizim için ayrıca önemlidir. Denizli-Aydın-İzmir hızlı tren hattı oluşturulmalı bu hat Didim yönünden Milas ve Bodruma ulaşmalıdır. İlçemize deniz yolu ile ulaşımın kolaylaşması için Türkiye'nin en büyük yat limanına sahip Didim’e yolcu gemilerinin yanaşacağı yolcu limanı kazandırılması bir diğer talebimizdir. Menderes nehrinin ıslahı yapılmalı, turizm ve ulaşım amaçlı kullanımı sağlanmalıdır. Bölünmüş yol yapılmak üzere Yatırım programına alınan, Yeniköy ve Akköy üzerinden Didim'e ulaşan yoldaki çalışmalar hızla tamamlanmalıdır. Didim’i, Akbük – Kazıklı – Milas üzerinden Bodrum havaalanına bağlanan köy yolu turizm yolu statüsüne alınmalıdır. Bu gerçekleşirse havaalanı mesafesi 60 km’ye düşecektir.
Afrodisias’ın Unesco listesine girmesi mutluluk vericidir. İl genelindeki diğer tarihi ve doğal değerlerimiz UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine kazandırılmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığının destinasyonlar listesinde Didim bağımsız bir başlıkta yer almalıdır. Jeotermal kaynakların kıyı bölgelerine ulaştırılması sağlanmalıdır. Bu kaynağın Turizm tesislerinde de kullanılması ildeki turizm potansiyelini arttıracaktır. Büyükşehir Belediyesinin halk ekmek, halk et ve ortak hal projelerinin ilçelerde yarattığı olumsuz etki AVM ve zincir mağazaların kent ekonomisine zararı karşısında önlem alınmalıdır” dedi. Aydın’a değer katmak ve Tecrübelerimizi paylaşmamız için Odalarımızın sık sık böyle toplantılarla bir araya gelmesi gerektiğini belirten Yıldırım, Nazilli ticaret odasına ev sahipliği için teşekkür etti.
Konuşmalardan sonra yazılacak ortak metin hakkında öneriler alındı. Doğalgaz altyapısının ilçelere ulaştırılması, sanayi tesislerinin de kapısına kadar getirilmesi, Demiryolunun hızlı tren taşımacılığı ve lojiktik taşımacılık için çift hatlı ve modern hale getirilerek ayrıca Didim Bodrum ve Çine güzergahlarının da bu hatta dahil edilmesi, Aydın – İzmir Otobanının Denizli’ye kadar uzatılası en öncelikli talepler olarak dile getirildi. Başkanlar ve Üyeler Nazilli Ticaret Odasının yeni binası önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Toplantıda dile getirilen hususlar Aydın Oda Borsaları Akademik Danışmanı Prof. Dr. Neval Genç tarafından ortak bir metne dönüştürülerek gerekli merciler ve basın ile paylaşılacak.

güç birliği, aydın, tobb,