Didim Turizmi Kuşadası'ndan yönetilemez

Didim’de turizm sektörünün duayen isimlerinden Raffisesse Travel’in sahibi ve Didim Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Hikmet Atilla, TÜRSAB Didim BYK'nın (Bölgesel Yürütme Kurulu) kapatılarak, Kuşadası YTK'ya (Yöre Temsil Kurulu) bağlanmasını Didim Haberim gazetesinden Yusuf Mehmet Sarışın’a değerlendirdi.

TURSAB'ın bu kararını nasıl yorumluyorsunuz?
- Türkiye genelinde BYK'lar kapatıldı Buna göre de bir sayı tespit edildi ve Yöre Temsil Kurulları oluşturuldu. Didim de Kuşadası YTK'ya bağlandı. Daha önce de Kuşadası YTK'ya bağlıydık. Fakat bana göre Didim, YTK'nın kurulması için acente sayısından ziyade turist sayısına bakmak gerekiyor. Çünkü Didim artık 1990'lardaki Didim değil ve çok gelişti. İkinci konutların sayısı arttı ve nitelikli turistik tesisler kuruldu. Bizim her ne kadar konaklama sektöründe 25 bin yatağımız olsa da şu anda Didim’de 400 bin insan yaşamakta ve bu sayı belediye başkanımızın verdiği demece göre, Kurban Bayramı'nda 1 milyonu ulaşacak. Başkan deniz Atabay, Kurban bayramı için belediye olarak, bu sayıya göre hazırlık yaptıklarını söyledi. Hadi 1 milyon olmasa 800 bin olacaktır. Bu da Didim'de bayramda 700 bin turistin olacağım göstermektedir. Bu nedenle, Didim'de BYK'nın lağvedilmemesi gerekiyordu. Didim BYK'nın kapatılma gerekçesi olarak acente sayısının yetersiz olduğu öne sürüldü. Oysa yeterli acente sayısına Söke ve Aydındaki acenteler da katılarak, ulaşılabilirdi. Ya böyle bir çalışma yapılmalıydı ya da acente sayısına göre değil de turist sayısına göre bir karar verilmeliydi. Bu nedenle deneyimlerine dayanarak söylüyorum, Didim'de kurum kurulmadığı takdirde Didim turizmini Kuşadası'ndan idare etmek mümkün değildir.
Didim bir turizm kenti ama hep Kuşadası ve Bodrum'un gölgesinde kalıyor, ne dersiniz?

- Ben gölgede kalmak olarak değerlendirmiyorum. Didim kendi açısından bir turizm kentidir Fakat Didim'i her zaman ön plana çıkarmak için çalışmamız gerekmektedir. Bunun içinde Didim'de TURSAB YTK'nın olması şarttır.

Ama şöyle bir gerçek var. Hava televizyondaki hava raporlarında bile Didim'in adı geçmiyor. Hep Bodrum ve Kuşadası'nı duyuyoruz. Bodrum'da deprem oluyor, Didim’de çok fena hissediliyor, buna rağmen haberlerde Didim'in adı bile anılmıyor. Deprem Kuşadası'nda da hissedildi deniliyor. Yani Didim bir turizm merkezi olarak görülmüyor daha çok emekli göçü alan ve ikinci konutların yoğun olduğu bir yerleşim birimi olarak mı görülüyor?

- Didim henüz turizm bakanlığı tarafından daha destinasyon yani turizm merkezi olarak ilan edilmedi. Bu nedenle bizi hep atlıyorlar. Biz Didim Ticaret Odası olarak, Didim'in turizm merkezi olarak ilan edilmesi için çalışma başlattık Kısa sürede sonuca ulaşacağımızı umuyorum. İkinci konutlar sadece Didim'de Ege, Akdeniz ve Karadeniz'deki birçok yerde var. Emeklilerin çoğu yurtdışından geliyor ve kendi bütçelerine uygun yerler seçiyorlar. Tabi onların bu seçimlerinde hemşerilik, kültür, deniz ve iklim önemli rol oynuyor.

Didim'deki 5 yıldızlı otel sayısı yeterli mi?

- Bana göre yeterli değil ama çok fazla olması da iyi değil. Bunların yerine 3 yıldızlı küçük oteller yapılmalı. Ev pansiyonculuğu geliştirilmeli. Aldığım istihbarata göre, yeni 5 yıldızlı oteller yapılacak Ama bu otellerde her şey dahil konsepti uygulanmamalı. Turist dışarı çıksın, Didim'i tanısın, gezsin, görsün. Yöresel lezzetleri, kültürümüzü keşfetsin, Didim insanıyla kaynaşsın. Didim’de otelde her şey dahil konseptinde kalan turistlerin çoğunun, otel rehberleri tarafından anlatılmadığı için, Apollon'u, Milet'i görmeden, Didim'i tanımadan gittiklerini tahmin ediyorum. Rehberler Didim'i neden anlatmıyorlar biliyor musun, anlatırlarsa turist buralara kendi imkânlarıyla gidebilir çünkü. Otelin önünden dolmuşa biner, Apollon'a kadar çıkar, 2.5 liraya... Rehberler bunun yerine kendi düzenledikleri Pamukkale ya da Efes turlarını anlatıyorlar turiste. Neden? para kazanmak için. Oysa turiste çevreni ne kadar iyi anlatırsan, değer kazanırsın, ilgi çekersin. Turist yine gelir, ülkesinde senin anlattıklarım başkalarına anlatır. Artı puan alırsın. Ticaret Odası olarak Didim'i tanıtan bir film hazırlatıyoruz ve bunun otellerde turistlere izlettirilmesi konusunda bir çalışmamız olacak. Türkiye'deki turizm merkezlerindeki 100 otelden 75'i 5 yıldızlı. Bu rakam İspanya’da yüzde 25'i geçmiyor. Yeni turizm bakanımız sektörden gelen bir kişi. İyi bir tercihtir. Türk turizminin sorunlarını biliyor ve buna göre bir rota izleyeceğini düşünüyorum.

Vatandaşlarımızın tatil anlayışı nedir?

- Türkiye'de yaşayanların yüzde 75'inin tatil anlayışı akrabalarının yanına gidip, onların yanında kalmak İspanya’da bu rakam yüzde 3'ü geçmiyor. Bunun süresi de en az 9 gündür. Türk tatilcilerinin yüzde 6'sı kendi evlerinde yani ikinci konutlarında, yüzde 7'si ise otelde kalıyorlar. Türkiye'de gerçek tatil yapanların, otellerde, pansiyonlarda kalanların sayısı yüzde 25 civarındadır. Bu nedenle ikinci konutlar tabii ki yapılmalı ama turizmin gelişmesi için bunun da bir denetimi olmalı

Didim, Turizm, Kuşadası