Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın, Odamızın Misafiri Oldu

Daha önce birçok ilçede ziyaretler gerçekleştiren ve 2019 yerel seçimlerinde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı aday adaylığını açıklayan Ümmet Akın, Didim’de gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında Didim Ticaret Odasına misafir oldu.

Ziyarette ev sahipliğini Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Üstündağ, Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım, Yönetim Kurulu Üyeleri Ömer Vela ve Celal Gümüş yaptı.
Konuşmasına kendini tanıtarak başlayan Akın, büyükşehir yasası nedeniyle yaşanan sıkıntıları anlattı, Aydın genelinde anketler yaparak şekillendirdikleri projelerden bahsetti. 3 dönemdir belediye başkanıyım. Esnafım, turizmciyim diyen Ümmet Akın, Germencik Belediye Başkanı seçildikten sonra belediyede kurumsal yapıyı oluşturduklarını ifade ederek, bazı konuların çözümü için akademisyenlerden destek aldıklarını söyledi. Aydında yaptığımız araştırmalara göre büyük bir kitleye sahibiz. Sekiz - dokuz aydır çalışmalar yapıyoruz. Aydın ekonomisi nerden nereye geldi, potansiyeli ne zenginlikleri neler bunları araştırıyoruz, dedi.
Aydın'da yaptırdıkları araştırmalar nedeniyle il genelinde yaşanan sorunların bilinçsiz ve istişare edilmeden hareket edildiği için kaynaklandığını söyleyen Başkan Ümmet Akın, “Aydın'da hedefe nasıl ulaşacağımızı doğru projelerle ve doğru hareket ile ulaşabiliriz. Bunu yine halkımızla birlikte gerçekleştireceğiz. Biz bugüne kadar akademisyen arkadaşlarla yaptığımız araştırmalarda, Aydın'ın 4 tane önemli sorunu olduğunu tespit ettik. Aydın'da bazı şeyleri doğru gitmediğini görünce büyükşehir belediye başkan adaylığım gündeme geldi” dedi.
Konuşmasında Aydın’ın nüfus yapısı ve gelir gider dengeleri konusunda da istatistiksel bilgiler veren Akın, Aydın fakir ve emekli şehri olmuş. Nüfusun büyük kısmı 500 – 2500 lira gelir elde ediyor. İşsizlik var nüfusun yüzde ellisi aldığı para ile geçinemiyor. Aydında akademisyen arkadaşlarla çalışıyoruz. Paydaş kurumlarla çalışıyoruz. Aydında ağır sanayiye gerek yok. Aydın üniversiteler şehri olabilir. Toprağın altı da üstü de zengin. Söke ve Çine’de günlük 250 bin ton süt üretiliyor. Ama biz bu sütü çiğ süt olarak çevre illerdeki tesislere gönderiyoruz. Sonra Didim’de bile başka bölgelerden süt ürünleri getirilip satılıyor. Süt gibi ürettiğimiz hiçbir maddeyi ham olarak satmamamız gerekiyor. Bunların işlem göreceği tesislere ihtiyaç var, dedi.
Kuşadası ve Didim’in turizm potansiyelinin de verimli değerlendirilmediğini belirten Akın, Sivil toplum kuruluşları ile beraber çalışarak, tesisleri aktif hale getirilerek turizmi atağa kaldırabiliriz. Herkes sorumluluktan kaçıyor, emekli şehri olduk. Yönetim sistemi de mevcut duruma göre oluşmuş. Zenginliklerimizi tanıtımlarla ortaya çıkarmak gerekiyor, dedi.
Eskiden Milet Priene dediğimizde tur otobüsleri dolup taşıyordu. Araçlardan geçilmiyordu. Yapılan hatalardan dolayı gelişime kapanmışız. İyi bir planlama ile arzuladığımız gelişimi sağlayabiliriz. Modern şehirler akıllı şehirler kurmalıyız. İyi şehirleşme ile iyi bir planlama ile, hiçbir ham maddemizi işlemeden satmayarak iyi bir tarım, turizm ve üniversite şehri olabiliriz. Siyaset kurumları ve yerel yönetim sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket etmeliyiz.
Bu günkü belediye yasasında yetki büyük oranda büyükşehirde diyen Ümmet Akın, Sıkıntılar çok. Sorunların çözümü için Büyükşehir’in projeleri olmadığı görülüyor. Aydın’da denildiği gibi dağlarından yağ, ovalarından bal akmadığını görüyoruz. Yaptığımız araştırmalara göre ilimizde %22 siyasetle ilgilenmiyor. % 72,73 büyükşehir belediye başkanının değişmesini istiyor. Ama sahada alternatif olacak kimse yok, dedi.
Ziyaretleri için Akın ve ekibine teşekkür eden, adaylığının hayırlı olmasını dileyen Didim Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ, büyükşehir tarafından Didim ile ilgili hiçbir ciddi proje açıklanmadığını söyleyerek. İldeki toplantılarda Didim gündeme gelmiyor. ASKİ’de ciddi aksamalar var. Denize fosseptiğin aktığı bölgeler duyuyoruz, dedi. Sağlığında Didim’de önemli bir problem olduğunu belirten Üstündağ, Yeni bir hastane talebimiz var, bir an önce karşılanmasını bekliyoruz. Havaalanı yolumuzu kısaltacak yatırımlara ihtiyacımız var, dedi.
Adaylık kararından dolayı Ümmet Akın’ı tebrik eden Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım, Adaylığınız hayırlı uğurlu olsun. İnşallah en doğru olan seçilir, dedi.

Ümmet Akın, Germencik, Aydın Büyükşehir