İmar Planı Mağdurlarına Müjdeli Haber

1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planlarında oluşan sorunların çözümüne ilişkin gelinen son durum hakkında Belediye Başkanımız A. Deniz Atabay, Yönetim Kurulu Başkanımız Hilmi Erbaş, Belediye Başkan Yardımcıları Salih Bankoğlu ve Ahmet Yılmaz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılarımız Hikmet Atilla ve Ebubekir Apaydın, Yönetim Kurulu Üyeleri İsmet Kartal ve Burhan Teke Odamız Kültür Merkezinde bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz günlerde Oda Yönetim Kurulumuz Aydın Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı 1/25000’lik plandan kaynaklı mağduriyetler hakkında basın toplantısı düzenlemiş, plandan kaynaklı mağduriyet yaşayan ve basın toplantısından haberdar olan esnafımız ve vatandaşımız da basın toplantısına katılım göstermişti. Bu toplantıda alınan karara istinaden bu durumdan mağdur olan üyemiz ve vatandaşlar adına 02.01.2018 tarihinde gerçekleşen bilgilendirme toplantımız öncesi Yönetim Kurulumuz, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sayın Ertuğrul Yamen'e ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaret sonrasında Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’ndan gerekli düzenlemeleri yaparak mağduriyetleri ortadan kaldırılacağı sözünü alan Ticaret Odası yönetimi ve Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay bu durumu bir bilgilendirme toplantısı düzenleyerek mağduriyet yaşayan vatandaşlar ve basınla paylaştı.

Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile görüştüklerini ve hak sahiplerinin mağduriyetini dile getirdiklerini belirtirken, Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ise “Bu bölgede yeri olanların hepsi haklarını aynı şekilde geri alacaklar; bunun sözünü veriyorum.” dedi.

Didim Ticaret Odası Kültür Merkezinde gerçekleşen basın toplantısında ilk konuşan Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş “1/ 25 binlik ölçekli nazım imar planındaki yanlışlıklar konuşuldu. Bugün gelinen noktada hepimizi rahatlatacak bir mutlu sona erdi. Planlama sürecinde kamuoyunda sıkça yazıldı bir takım bilgi eksikliklerinden dolayı kamuoyunda yanlış bilgilendirmeler oldu. 25 binlik nazım imar planı konusu Büyükşehir Belediye meclisine verilmiş yetki ve o çerçevede bunlar yapıldı. Bir kısmı çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından 2016 yılında değiştirilen 1/100 binlik planlara uyma mecburiyetinden bir kısmı da 1/25 binlik planlar yapılırken Şehven gözden kaçan durumlar neticesine oluşmuş.

Büyükşehir Belediye meclisinde oy birliğiyle geçmiş. Bu süreçte bizde oda olarak iki defa davet edildik ama bizim planı gördüğümüz toplantılar değildi. Süreç içerisinde Belediye başkanımız ile beraber bu süreç için çalıştık ve bugün Aydın Büyükşehir belediye başkanımızı ziyaret ettik ve onun selamını getirdik. İfade ettiği şey şu; ‘Büyükşehir Belediyesi kendi üzerine düşeni yerine getirecek ve ilk toplantıda ele alacak ve kimse mağdur olmadan, sorunu çözeceğini beyan etti. Buradan da size bu müjdeyi vermek istiyorum" dedi.

Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ise konuya ilk vakıf olduklarında bir grup vatandaş ile Büyükşehir Belediyesi Genel sekreterinin yanına gittiklerini belirterek “Durumu yetkililere anlattık. Konu şöyle şekillendi. Çevre Bakanlığının tabiat parkı olarak ayrılmış bölge var; bakanlığın tasarrufu; daha önceki planın iptal edilmesi de TEMA Vakfının dava açması ve bunu kazanmasından kaynaklı; İlimiz için önemli olan 1/25 binlik planları yapılmasından dolayı daha önce Bakanlık tarafından ileriye dönük olarak korunma amaçlı yapılan alanlardan kaynaklı. Ardından Ticaret Odasına gelen müracaat neticesinde işbirliği yaptık ve Büyükşehir Belediye Başkanımız ile görüştük. Plandan dolayı çıkan sıkıntılar meclise girecek şekilde hazırlandı. İmar Komisyonuna o haliyle girecek ve Büyükşehir Belediye meclisine gelecek. Oradan komisyondan gelen haliyle onaylanır ve netice itibariyle bu kısımla olan sıkıntının tamamı halledilmiş olur. Bir defa herkes rahat olsun.

Önümüzdeki hafta sıkıntı tamamen çözülecek. Tüm bürokrat arkadaşların çalışma neticesinde ve bizim takibimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın siyasi iradesiyle bu iş çözülecek. Bakanlığın yetkisinde yaptığı plana Büyükşehir Belediyesinin dahil olması söz konusu değil; bizim buradaki tavrımız şu olmalı; revizyon ne kadar olur bilemeyiz ama Büyükşehir Belediyesine kurum görüşü sorulduğunda bu anlamda kurum olarak görüşlerini sunacaktır. Fiili olan bu noktada Büyükşehir Belediyesinin tamamen değiştirmesi ve yok etmesinin imkanı yok. Bu noktaya kadar geldik. Bu bölgede yeri olanların hepsi haklarını aynı şekilde geri alacaklar; bunun sözünü veriyorum.” dedi.

aydın, imar, balova, bozseki