İnşaat Müteahhitleri Ticaret Odasında Bir Araya Geldi

Didim Ticaret Odasının İnşaat Sektöründe faaliyet gösteren üyeleri sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini konuşmak üzere istişare toplantısında bir araya geldi.

Toplantıya inşaat sektörü üyeleri, Ak Parti İlçe Başkanı Cenk Ünlü, Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Urgancı, Belediye Meclis Üyesi Maşallah Subaşı, Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Ömer Vela ve Mekin Subaşı, Meclis Başkan Yardımcısı Aydın Çağlayan, Meclis Üyeleri Ali Hikmet Atilla ve Deniz Demir, Efeler Mahallesi Muhtarı Mehmet Emin Öztürk ve Didim Genç İşadamları Derneği Başkanı Özgür Deniz katıldı.
Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu adına toplantının açılışını yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Urgancı sektörün sorunlarını konuşmak için üyeleri bir araya getirdiklerini belirterek katılım gösterenlere teşekkür etti. Sözü Yönetim Kurulu ve İnşaat Meslek Komitesi üyesi olan Ömer Vela ve Mekin Subaşı’na verdi.
İlk olarak konuşan Ömer Vela katılımın az olduğunu belirterek, davanızı sahiplenmezseniz neticeye ulaşamazsınız, dedi. İmar yönetmeliği ile uygulanan tüm Türkiye’de aynı olduğunu belirterek. Buna bir şey yapamayız, İlçemizde de herkese eşit uygulanırsa sorun olmaz, dedi. İlçemizde en önemli sorunlar; iskân sorunları, seviye tespitindeki sıkıntılar, imardaki farklı uygulamalardır, dedi. Biz işimizi düzgün yapacağız, sonra hakkımızı arayacağız. El pençe divan duracak hatalar yapmayacağız, dedi. Sıkıntıların giderilmesi için yerel yönetimdeki muhalefetin de iyi çalışması gerektiğini belirtti. Bu gün yerel yönetimi uygulamalardaki hatalara düşüren yine bu sektörde iş yapan bizleriz, dedi.
Yönetim Kurulu Üyesi Mekin Subaşı söz alarak kendilerine iletilen sıkıntılar olduğunu belirterek bir araya gelme sebeplerinin bu sıkıntıları analiz etmek ve çözüm önerileri geliştirmektir, dedi.
İmar yönetmeliğinde yaşanan belirsizlikler ve aksamalar, arsaların küçük olmasından kaynaklı problemler, çatı ve kot uygulamaları, harç kalemleri ve ücretlerinde artış inşaat maliyetlerini yükseltiyor ve müşteri bulmakta zorlanıyoruz, dedi. Bu sıkıntıların ve çözüm önerilerinin belirlenerek muhatap kurumlarda dile getirilmeli, mümkünse müteahhitlerimizin tüm kurumlarda ilgili komisyonlarda yer alması sağlanmalı dedi.
Bizler buralıyız burada yaşıyoruz güzel şık kullanışlı binalar yapmak aynı zamanda kazanmak istiyoruz, beraber çalışalım, beraber kazanalım, kentimize güzellik katalım, konuta talep var, yeni bir konutta oturma isteği ve kentsel dönüşüm bunu tetikledi, turizm ilçesiyiz turizmle entegre bir sektörüz ama bugün ilçemizin kazancı ağırlıklı olarak inşaat sektöründen sağlanıyor, bunun görmezden gelinmemesi gerekir, dedi. Bunların yanında beton ücretlerinde de ciddi artış olduğunu belirterek çevremizdeki birçok yere göre daha büyük rakamlar ödeyerek beton temin ediyoruz. Bunun neden kaynaklandığını da merak ediyoruz, dedi. İnşaatçı üyelerimizle bir araya gelmek istiyorduk, nasip bugüneymiş diyerek sözü üyelere bıraktı.
Kendisi de inşaat müteahhitliği yapan Ak Parti İlçe Başkanı Cenk Ünlü de Odanın bu konuda daha fazla inisiyatif alması gerektiğini söyledi. Hatta tam zamanlı bir avukat istihdam ederek sadece inşaatçılar değil tüm üyelerinin hukuki sorunlarını takip edebilir, bu sorunların kişisel çekişmelere dönüşmesini de önler, dedi.
Sonrasında söz alan üyeler; ilçemizdeki inşaat sektörü sorunları, yönetmelik değişiklikleri, yasa ve yönetmelikteki problemler, yerel yönetim uygulamalarından kaynaklanan sorunlar, maliyet artışları gibi konuları dile getirdi.
Toplantı sonunda toplantının 27.10.2017 Cuma günü saat 17:00’da Didim Ticaret Odası toplantı salonunda tekrarlanmasına karar verildi.
Şehir dışında olduğundan dolayı toplantının son kısmına yetişen Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Üstündağ “kayıt altına aldığımız sorunlar ve çözüm önerileri İnşaat meslek komitesinde kayıtlı olan üyelerimizle yeniden yapılacak toplantıda istişare edilerek raporlaştırılacaktır. Bu rapor İlçe ve il belediyeleri, Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü, Aydın Milletvekilleri ve ilgili bakanlıklarla paylaşılarak çözüm yolları aranacaktır” dedi

İnşaat, Müteahhit,