Şirket Kuruluşu İçin Tüm İşlemler Ticaret Odasında Gerçekleşiyor

Şirket kurulurken yaşanan bürokrasi kaldırıldı, maliyetler ve prosedür minimum noktaya geldi. Şirket kuruluş işlemleri artık başka bir yere gitmeye gerek kalmadan, sadece odalarda faaliyet gösteren ve ‘tek durak ofis’ olarak tasarlanan ticaret sicil müdürlüklerinde yapılmaya başlandı

Bu kapsamda Didim Ticaret Odası bünyesinde hizmet veren Ticaret Sicil Müdürlüğü ilk şirket kuruluşunu gerçekleştirdi. 19 martta ilk olarak gerçekleşen Şirket Ana sözleşme Onayı ve defter tasdiki işleminde hazır bulunan Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Üstündağ, Bestnvest Gayrimenkul Limited Şirketi sahibi Ergün Kılıç, Ticaret Sicil Müdür Vekili Nurcan Ünlü, Müdür Yardımcısı Hülya Malkoç Kum, ve şirket muhasebecisi Tahir İnceboylu katıldı. Şaban Üstündağ “şirketin kuruluşunun üyemize hayırlı olmasını diliyoruz. Yatırımcı için büyük kolaylıklar getiren düzenlemenin ülkemiz ekonomisine hayırlı olmasını diliyoruz. Ticaret Odalarının talebi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun büyük gayretleri ile yapılan bu düzenlemenin ticaret yapmak isteyen vatandaşlarımıza büyük kolaylıklar sağladığını görmek bizim için memnuniyet vericidir. Emeği geçen devlet büyüklerimize müteşekkiriz” dedi.
Konu hakkında bilgiler veren, Tescil işlemlerinin nihai olarak odaların bünyesindeki ticaret sicili müdürlüklerinde gerçekleştiğini hatırlatan Didim Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ yapılan çalışmaları ve süreci şöyle anlattı: “Şirket kurmak için uzun işlemler vardı. MERSİS’e giriş yapıp şirket sözleşmesi oluşturuluyor. Sermaye blokajı ve Rekabet Kurumu payını ödemek için bankaya gidiliyordu. Noterde ana sözleşme onayı ve imza beyannamesi yaptırılıyordu. Odaya gelinip kayıt, tescil ve ilan işlemleri gerçekleştiriliyordu. Notere gidip ticari defterlerin açılış tasdiki yaptırılıyordu. Ticaret sicili müdürlüklerinde kâğıt ortamında doldurulan işe başlama bildirimi vergi dairelerine gönderiliyor ve yoklama memuru bekleniyordu. Yoklama memuru iş yoğunluğuna göre bazen ertesi gün, bazen bir hafta sonra ancak yoklamayı gerçekleştirebiliyordu. Yoklama memuru onay verince vergi kimlik numarası oluşuyor, daha sonra fatura bastırıp ticari faaliyete başlanabiliyordu. Ayrıca SGK’ya kuruluş bildirim formu iletilmesi gerekiyordu, bu bildirim formu yine kâğıt ortamında ticaret sicili müdürlüğüne iletiliyor ticaret sicili müdürlüğü de 10 gün içerisinde SGK’ya iletiyordu. Tüm bu süreçler artık geçmişte kaldı. Yeni dönem çok farklı. Hükümetimiz, yaşanan sıkıntıların çözümü noktasında güçlü bir irade ortaya koydu. Sekiz prosedürden oluşan şirket kuruluş süreci tek prosedüre indirilmiş oldu” dedi.

Yapılan düzenleme ile şirket kurmak isteyen kişi; MERSİS’e girecek ve odaya gelecek.
Böylece; Tek Tık, Tek Durak ile şirket kurulmuş, tüzel kişilik kazanmış, vergi ve sosyal güvenlik kaydı yapılmış, ticari defterleri tasdik edilmiş, oda kaydı tamamlanmış olarak Oda’dan ayrılmış olacak.” Diyerek sözlerini sürdüren Üstündağ “Bu düzenlemenin hayata geçmesinde emeği olan Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu üyelerine, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ’a TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na, bu önemli değişimin gerçekleşmesinde destek veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Binali Yıldırım ve Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci ile ilgili tüm Bakanlara teşekkür ediyoruz” dedi.

Şirket, Kuruluş, Ticaret Odası, ticaret sicil