TOBB Nefes Kredisi Yeniden Başladı

Düşük faiz ve oranlarıyla geçtiğimiz sene KOBİ’lere can suyu olan TOBB Nefes Kredisi Projesi yeniden başladı. TOBB’un öncülüğünde, Oda ve Borsaların katkılarıyla gerçekleştirilecek yeni Nefes Kredisi için imzalar Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla İzmir’de atıldı.​ İmza Törenine Didim Ticaret Odası adına Başkan Yardımcısı Mehmet Urgancı katıldı. İmza töreninde Başbakan Binali Yıldırım’ın verdiği iki müjde ile Toplam hacim % 50 arttırılarak 7,5 milyar TL'ye çıkarıldı. Kredi vadesi de ilk 6 ay ödemesiz olmak üzere 18 aya çıkarıldı.

Nefes Kredisinde faizler aylık yüzde 0,99, yıllık yüzde 11,88 olarak belirlendi.

Kredi vadesi, ilk 6 ay geri ödemesiz, takip eden 12 ay eşit taksitli olmak üzere toplam 18 ay olacak.
İki üç ay içerisinde yaklaşık 70 bin Oda-Borsa üyesinin faydalanması beklenen Nefes Kredisi; ilçemiz Didim’de Ziraat Bankası ve Halkbank aracılık edecek. Krediye başvuracak kişilerin Didim Ticaret Odasından “TOBB Nefes Kredisi Başvurusu İçindir” ibareli Faaliyet Belgesi alması gerekmektedir. Başvuru Ziraat , Halkbank, Vakıfbank ve Denizbank Didim Şubelerine yapılacaktır.
Didim Ticaret Odası üyeleri 4 Nisan 2018 tarihinden itibaren 100 bin üst limit ile Nefes Kredisi’nden faydalanmaya başlayacak.
KOBİ’ler ‘Nefes’ Alacak
• Geçtiğimiz sene kredilerde durgunluğun yaşandığı ve faizlerin yüksek olduğu dönemde TOBB, Oda ve Borsalar elini taşın altına koymuş, Aralık 2016’da Nefes Kredisi ve yeni KGF sistemi ile KOBİ kredilerinde yeni bir dönem başlatmıştı.
• Bu süreçte, hazine desteğini arkasına alan KGF aracılığıyla toplamda 681 bin firmaya 234 milyar TL kredi imkanı oluşturulmuş, Nefes Kredisi ile 5 milyar TL’lik kredi hacim yaratılmıştı. 1 senede 30 bin firma TOBB Nefes Kredisinden yararlanmıştı.
• 2018 yılında Nefes Kredisi 18 aya uzatılan vadesi ile yeniden TOBB üyelerinin hizmetinde. Ayrıca bu sene kredi kullandıracak banka sayısı da 6’ya yükseltildi.
• Nefes Kredisi iştirakçi banka şubelerinden kullanılabilecek.
Nefes Kredisi: Yıllık faiz oranı yüzde 12’nin altında, 6 ay geri ödemesiz, 18 ay vadeli kredi!
• Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Odalar ve Borsalar mevduatlarını 6 bankaya yatırarak, üyesi olan KOBİ’lere aylık %0,99 yıllık ,88 faiz oranı ve 6 ay geri ödemesiz 18 ay vadeyle kredi kullanma imkanı sağlıyor.
• TOBB, Oda ve Borsalar elindeki kaynaklarının üyelerinin kullanımına açıyor. Teminat yetersizliğinden kredi kullanamayan KOBİ’lere de yıllardır olduğu gibi yine KGF destek oluyor. KGF, kredi tutarının %85’ine hazine destekli kefalet veriyor.
• Nefes Kredisi KGF’nin vereceği kefalet ile kullandırılacağı için bankaların risk primleri de sıfırlanmış oluyor. KGF de Portföy Garanti Sistemi ile kendisine yapılan başvuruları aynı gün içerisinde sonlandıracak. Böylelikle işletmeler günler içerisinde kredilerini kullanmış olacak.
Finansmanda İnovasyon
• Geçtiğimiz sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Finansman’da İnovasyon” olarak nitelendirdiği Nefes Kredisi’nde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Oda ve Borsalar 500 milyon TL’lik mevduatı 6 bankaya aktaracak, bankalar da bu miktarın 15 katı yani 7,5 milyar TL kredi imkânı sağlayacak.
• 2-3 ay gibi kısa bir sürede 70 bin KOBİ’nin ‘Nefes Kredisi’ kullanması bekleniyor.
• KOBİ’ler, İlçemiz Didim’de en fazla 100 bin TL kredi kullanabilecekler.
Bürokrasisi az, basit kredi süreçleri
• TOBB üyesi firmalar üye olduğu Oda-Borsa'ya giderek "TOBB Nefes Kredisi Başvurusu" için faaliyet belgesi isteyecek.
• Aldığı faaliyet belgesi ile 6 bankanın Türkiye genelindeki şubelerine giderek TOBB Nefes Kredisi başvurusu yapacak.
• Bankalar, KOBİ'nin TOBB Nefes Kredisi başvurusunu alacak, KGF ile birlikte krediye uygunluğu değerlendirecek
• Değerlendirme süreci olumlu sonuçlanırsa; bankalar, KOBİ'ye TOBB Nefes Kredisi kullandıracak.
Masraf en fazla 51 TL
• Bankaların TOBB Nefes Kredisi için alacağı masraf kefalet oranının %0,03’ü (onbinde üç) ile sınırlı olacak.
• Dolasıyla bankalar 51 TL’nin üzerinde masraf almayacak. Üyeler düşük faiz ve uzatılmış yeni vadenin yanı sıra düşük masraftan da yararlanacak.

TOBB, Nefes Kredisi