Zeytin Üreticileri ile Olivia İstanbul Zeytinyağı Fuarının Hazırlıklarını Konuştuk

Didim Ziraat Odası ve Didim Ticaret Odası’nın ortak çalışması ve Şoförler Odası, Turizm Derneği, Kent Konseyi ve Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin destekleri ile katılım sağlanacak Olivia İstanbul Zeytinyağı Fuarına iştirak edecek firmaların belirlendiği toplantıda fuarda yapılacak çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Örnek stant incelenerek üreticilerin fikirleri alındı.

Ziraat Odası Başkanı Hilmi Yıldırım, katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında Sivil Toplum Kuruluşları olarak uzun zamandır bir araya geldiklerini, İlçe adına yapılması gereken çalışmalarda güç birliği oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Ortak sorunlar ve talepleri tek elden karar alıcılara aktardıklarını ifade etti. Bu birlikteliğin enerjisinin gün geçtikçe arttığını ve meyvelerini vermeye başladığını söyleyen Yıldırım, bunlardan birinin de Olivia İstanbul zeytinyağı fuarına katılım olduğunu dile getirdi. Didim Ziraat Odasının iştirakçi olduğu fuar konusunda bilgi paylaştığını, STK’ların da Didim olarak bu fuarda yer almakta fayda gördüğünü, 8-9 Ekimde yapılacak Zeytin Festivalini de bu fuarda tanıtma imkânı bulacaklarını ve çeşitli görüşmeler gerçekleştireceklerini dile getirdi. Ticaret Odasının da stant kirasını karşılayarak önemli bir adım attığını söyledi.  Fuarda Didim zeytininin tanıtımı ile beraber stant içerisinde oluşturulacak ayrı bir satış alanında üreticilerin ürün satışı da gerçekleştirebileceğini söyledi. Kurumların da orada Didim’in zeytinine dikkati çekmek için çalışacağını söyleyen Yıldırım Fuara katılacak veya ürün gönderecek üreticilerin belirlenmesi, standın dekoru ve yapılacak aktivitelerin belirlenmesi için ikinci kez toplantı yaptıklarını vurguladı.

“Sektörde markalaşmış ve belli bir bilinirliğe ulaşmış firmaların bunu nasıl başardıklarını görme imkânı sağlayan fuara yatırımcımızın, çiftçimizin bu gibi etkinliklere katılmasını önemsiyoruz” diyen Yıldırım mümkün olan tüm firmaların katılmasında yarar gördüklerini, firmaların fuar organizasyon şirketinin sosyal medya hesaplarında da fuar gününe kadar tanıtımlarının yapılacağını ifade etti.

Satış imkânı olan üreticilerin yanında satış yapmayacak üreticilerin de fuarda bulunmasının; kendi yağ ve zeytinlerinden numuneler getirerek tadım yaptırmalarının fayda sağlayacağı ve bir sonraki yıl için hazırlık olacağının altını çizdi.

Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş konu hakkında üreticilerle daha önce bir araya geldiklerini hatırlattı. Ticaret Odasının bundan sonra fuarlara katılım konusunda gayret göstereceğini, ilk olarak nisan ayı başında Almanya’da gerçekleşen Hamburg Home2 gayrimenkul fuarı ile bu adımı attıklarını söyledi. Devamında da STK’larla beraber İstanbul’da yapılacak Olivia fuarına katılmaya karar verdiklerini, amaçlarının STK’larla bu işin altyapısını oluşturarak ve sektörlerin birlikte hareket etmesi konusunda öncü olmak olduğunu vurguladı. İlçenin önemli dinamiklerinden olan zeytin ve zeytinyağının iktisadi büyüklüğünün ilçe ekonomisine katkı sağladığını söyledi. Erbaş sözlerini şöyle sürdürdü “sektörün bugüne gelmesinde çaba sarf eden işletmelerimiz var. Bilincin, bilinirliğin, farkındalığın artması için yapılması gereken çalışmalar var. Bu fuara katılım öncü bir adım olacak. Daha sonra atacağımız adımlar da bunu destekleyecek. Stant için anlaşmamızı yaptık sözleşmemizi imzaladık. Organizasyonu da hep beraber birlikte yürüteceğiz. Sizden de görüş alarak standımızı dizayn edeceğiz. Fuara ulaşım ve konaklamayı firmalarımızın kendilerinin karşılamasını istiyoruz. Mümkün oldukça çok firmanın katılmasının da faydası olacaktır. Fuarda ürününü sergileyecek firmaları da bugünden tespit etmek istiyoruz” dedi.

Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk de 1985’de geldiği Didim’in merkez mahalleler de dahil olmak üzere tütün tarımı yapılan bir ilçe olduğunu, yıllar içerisinde de zeytin üretiminin arttığını ve iyi bir ağaç varlığına sahip olduğunu hatırlattı. Tarihi hikayeler ve mitolojik öykülerde zeytinin de sıkça yer aldığını, Kaynağı Tales olduğu hikayeler olduğunu ve bölgenin zeytinyağının yakın zamana kadar antik kovela limanı üzerinden de ihracatının yapıldığının altını çizdi.

Zeytin ürünlerinin sadece sofralık zeytin ve zeytinyağı ile kısıtlı kalmadan ürün çeşitlendirerek katma değerinin artmasının önemli olduğunu söyleyen Şentürk, böylelikle batılı ülkelerden gelen turistlerin ülkelerinde pahalı olan bu ürünleri hediyelik olarak da tercih edeceklerini söyledi.

Sivil Toplum Örgütleri olarak 5 aydan bu tarafa çalışma yaptıklarını belirten Şentürk, belirlenen konularda herkesin bir tarafından tutarak katkı sağlamaya çalıştığını, bu işi yapan kişilerin de işin içine girdiği taktirde didim zeytinin markalaşabileceğini söyledi.

Üreticinin kendi sektörüne sahip çıkması gerektiğini söyleyen Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız “Didim’in zeytinini marka haline getirip piyasaya sunmamız lazım. Köylüyü, üreticiyi bu sistemin içine çekmek lazım. Sivil toplum olarak önemli bir yol kat edildi. Birlikte hareket etme kabiliyeti oluştu.  Burada oluşan müşterek çalışma enerjisini alacak yapıyı kurgulamamız lazım. Burada hepimize görev düşüyor. Tüm katılımcılar çevresindeki üreticileri de bu işin içine çekmeli, fuarda birlikte hareket ederek Didim Zeytinin gücünü gösterebilirsek festivale de katılımı arttırmış olacağız” dedi.

Üreticilerden Bekir İşlek ve Furkan İşlek de daha önce katıldıkları fuarlardan edindikleri tecrübeleri katılımcılarla paylaştı. Tüketicinin beğenisine sunulan ürünler ile kendi ürünlerinin arasındaki farkı, olumlu veya geliştirilmesi gereken yönleri görme imkânı sağladığını söyledi. “Hiç kimse sizden daha iyi değil, ne kadar iyi olduğunuzu orada göreceksiniz, Türkiye’nin en iyi sunumlarını, tasarımlı şişelerini, etiketlerini göreceksiniz” dedi.

Hilmi Yıldırım ilk olarak katılım sağlanan bu fuarın, satıştan öte nasıl satış yapıldığını gözlemlemek açısından önemli olduğunu söyledi. Fuara büyük üreticilerin de katılacağını, Didim zeytininin kalitesinin bu firmalarca da görülüp farkındalığının artması gerektiğini dile getirdi. Tadım yaptırarak ürünün kalitesi ile farklılaşmanın mümkün olduğunu anlattı. Katılım sağlayanların Didim’deki üreticiler için de öncü olacağını, Yıllar içinde bu tecrübenin gelişeceğini, hatta yurtdışında, zeytincilik alanında önemli etkinliklere de katılım sağlanabileceğini ifade etti.

“Didim zeytininin iyi olduğunu bizler biliyor ve birbirimize söylüyoruz ama bunu başkalarının da bilmesi ve söylemesi önemli” diyen Yıldırım, önemli isimleri standa davet edeceklerini ve ziyaret edeceklerini sözlerine ekledi.

Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk turizm fuarlarından tecrübe ile fuarda sıcak satış kadar; bilinirliğinin artması ve kurulan iş ilişkilerinin de önemli olduğunu söyledi.

Zeytin Üreticisi ve aynı zamanda Didim Belediye Meclis Üyesi olan Ramazan Özalp, Odaların güzel bir adım attığını, üreticilerin de Didim adına bir sunum yapması gerektiğini söyledi. Herkesin ürünlerini “Didim Zeytini” markası altında sunum yaparak Didim Zeytini markasını öne çıkartmak gerektiğini söyledi. Bu adımın zeytin sezonunda Didim’e alım için gelen firmaların da bakış açısını değiştireceğini ifade etti. Hangi ürünün beğenildiği ve tercih edildiğininin de böylelikle anlaşılacağını ve önemli bir tecrübe kazanılacağını söyledi. “Bu pazar büyük bir pazar bu işin alışılagelmiş bölgeleri var biz arkadan geliyoruz. Didim ürününün pazara çıkmasını hep beraber hareket edersek sağlayabiliriz. Didim’in zeytinini öne çıkartmamız lazım. Ne kadar büyük yatırımlar yaparsak yapalım pazarınız yoksa yaptığınız yatırımın anlamı yok” dedi.

Akyeniköy Balat Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Günay Yavaş sektörün birlikte hareket etmesi ve birbirinin kabiliyetlerinden faydalanması neticesinde daha düşük maliyetle daha iyi fiyatlara ürünlerini satabileceklerini ifade etti.

Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, sektörün zamanla tecrübe kazanarak ilerleyen bir süreçle büyüyerek İlçenin iktisadi gelişimine katkısının arttırılmasının ana amaç olduğunu söyledi.

Akköy Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şerafettin Algın ve Yönetim Kurulu Üyesi İsmail İnce de fuara ürünlerinin yanında yerel kültürü tanıtan kıyafetler ve yiyeceklerle katkı yapabileceklerini söyledi.

Ticaret ve Ziraat Odaları 27 Mayıs tarihinde de Olivtech Zeytin, Zeytinyağı fuarına üyelerinin ulaşımını sağlayacaklarını söyledi.

Ziraat Odası Başkanı Hilmi Yıldırım, Ziraat Odasının kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimi için düzenlediği eğitimin de mayıs ayının ikinci ve üçüncü haftası cumartesi ve pazar günleri yapılacağını, katılımcıların isimlerini yazdırabileceğini söyledi.

Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş turizm, kentleşme ve tarım sektöründe bir projeksiyon geliştirmek üzere başlattıkları Didim Sektörel Gelişim Stratejileri projesinin açılış toplantısının 11 Mayıs saat 15:00’da ta yapılacağını belirterek katılımcıları davet etti.

 

×