Didim Turizmi ve Doğasından Yana Taraf Oluruz

Ticaret Odası Yönetimi, balık çiftliklerinin kaldırılması için karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak üzere Parlamentoda gurubu bulunan Siyasi Partilerin İl Başkanlıklarını ziyaret etti. İlçe Başkanlıklarına yapılan ziyaretlerin akabinde gerçekleşen programda; Ak Parti İl Başkanı Ömer Özmen, CHP İl Başkanı Ali Çankır, MHP İl Başkanı Burak Pehlivan, İyi Parti İl Başkanı Cemal Sarı, HDP İl Eş Başkanı Barış Göze ve Partilerin Yönetim Kurulu Üyeleri ziyaret edildi.

Didim Ticaret Odası Heyetinde; Başkan Hilmi Erbaş, Başkan Yardımcısı Hikmet Atilla, Yönetim Kurulu Üyeleri; Figen Cevrem Gürsoy ve İsmet Kartal yer aldı.

Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Erbaş, Didim’de yapılması düşünülen Tarıma Dayalı Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi süreci ve balık çiftliklerinin kapasite artırımı hakkında Parlamentoda gurubu bulunan Siyasi Partilerin İl Yönetimlerini bilgilendirmek ve katkılarını istemek amacıyla ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti. ilerleyen zamanlarda Sayın Valimiz ve Sayın Vekillerimizi ziyaret edeceğiz” dedi.

Erbaş, 2009 yılında Çevre Bakanlığının aldığı karar ile kıyılarda bulunan balık çiftliklerinin oluşturduğu kirlilik sebebiyle bugün Didim’in Kuzey Batı yönünde Taşburun Balıkçı Barınağının açıklarına taşındığını ifade etti. Didim’in hakim rüzgar yönünün Kuzey batı yönünden olduğu için balık çiftliklerinden kaynaklı kirliliğin Didim’in sahillerinde kirlilik oluşturmaya başladığını deniz suyunu bulanıklaştırdığını belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığının o bölgede mevcut balık çiftliklerinin kapasitesini yılda 100 bin ton hacme ulaşacak şekilde planlama yaptığını belirtti.

Denizde planlanan kapasite artışı ile karada da bu balıkların işlenmesi ve çiftliklerin ihtiyaçlarının karşılanması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Tarıma Dayalı Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması fikri oluştuğunu belirten Erbaş, uzunca süredir hazırlıkları süren bu fikrin göreve geldikleri dönemde kendileri ile paylaşıldığını vurguladı. İlgili kurumlarla bir araya geldiğimiz her toplantıda kendilerine olumsuz düşüncelerimizi ve kaygılarımızı ilettik. Didim girişindeki balık işleme ve paketleme, Milas girişinde yer alan balık yemi tesislerinin yaydıkları koku ile çevreye verdikleri rahatsızlığı ilettik. Mevzuata göre TDİOSB’nin tüzel kişiliğinin olması için Ticaret Odasının kurucu ortak olması gerektiğini belirten Erbaş Kendilerinin bu işin içinde olmayacağını belirtti.

2018’de gerçekleşen toplantılarda bu işi istemediğimizi ifade ettik. İlçede kimsenin buna taraftar olmayacağını söyledik, onay vermedik. Hatta Daire Başkanına “biz ilgili tarafları toplayalım, siz gelin anlatın” dedik. Valiliğin, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığı ile gerçekleştirdiği, GEKA tarafından finanse edilen ve akademisyenlerce hazırlanacak olan çevresel etkilerinin araştırılmasına olur verdiklerini söyleyen Erbaş, bu fizibilite raporunun sonucundan bağımsız olarak Didim’deki; Belediyemizin, Odalarımızın, Sivil Toplum Kuruluşlarımızın, Turizm Sektörümüzün ve Halkımızın görüş birliği olmadan TDİOSB içerisinde bulunmayacağımızı Daire Başkanına açık açık ifade ettik.

Yerel yönetim Odalar ve STK’larla hayata geçirdikleri Didim Platformu hakkında da bilgiler veren Erbaş, konuyu Didim Platformunun toplantılarına da getirerek bilgilendirmeler yaptıklarını, buradaki tüm bileşenlerin de bu işin karşısında olduğunu vurguladı.

Belediye Başkanımız ve Ticaret Odası Başkan Yardımcımızla Kültür ve Turizm Bakanımıza gerçekleştirdiğimiz ziyarette de bu konuda bir rapor sunduk, bunun turizme olan zararlarını ifade ettik” diyen Erbaş, “Harita üzerinde planlanan yeri ve Didim’e yapacağı olumsuz etkileri anlattık. Sayın Bakanımızın bizimle aynı düşüncede olduğunu gördük ve Bakanımızın talebi ile detaylı bilgilendirmenin olduğu mailimizi de ilgili daire başkanına gönderdik” dedi.

Tartışmanın bağlamından koptuğunu belirten Erbaş, konunun siyasi bir istismar alanına döndüğünü belirtti. 

İlçede farklı düşünen olmadığını belirten Erbaş, bir önceki gün dört ilçe başkanını ziyaret ettiklerini ve hepsinden de destek sözü aldıklarını belirtti.

Zaten olmayacak olan bir konuda çıkan tartışmalardan bir hayır çıkartmak adına Bakanlığın mevcut balık çiftliklerinin bulunduğu alanda kapasite artırmaması ve var olanların başka bir noktaya taşınması için girişimlerde bulunacaklarını söyleyen Erbaş, bu amaçla denizde ve sahillerdeki kirlenmenin raporlanması için Akademisyenlere çalışma yaptıracaklarını belirtti. Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla da görüşerek bilgilendirmeler yapmak istiyoruz diyen Erbaş, Milletvekilleri ve Karar Alıcı Kurumlarla yapacakları temaslarda siyasi partilerin desteğini istedi.

Sürecin daha sağlıklı bir zeminde konuşulmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Erbaş, “Bağıra çağıra değil derdimizi anlata anlata bir süreç yürütmeliyiz. Ortak akılla hareket etme noktasında sağduyuya ihtiyacımız var. Doğru bir dille, doğru üslupla karar alıcılara ulaşmamız lazım. Mevzuat buradayken biz buna müsaade etmeyeceğiz” dedi.  Mevcut balık çiftliklerinin zaten kirletici unsurlar olduğunu belirterek “Buradan da yük gelmesin. Kapasite artırılmadığı gibi alınan ÇED’lerde verilen kapasite sınırlarına uyuluyor mu daha sıkı denetlensin” dedi. Parça parça ÇED yapılarak kanunun çevresinden dolaşıldığını, hâlbuki toplam balık üretim kapasitesinin değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Mevzuattaki bu eksikliğin giderilerek planlanan toplam kapasite için ÇED yapılması gerektiğini vurguladı.

Konu hakkında önemli bir hususa da dikkat çeken Erbaş, Bahse konu arazide planlama yetkisinin de Büyükşehir Belediyesinde olduğunu vurguladı. Bu alanın 1/25 binlik planlarda “Doğal Karakteri Korunacak Alan” olarak planlandığını belirterek “Bu durumda zaten o alanda başka bir planlama yapılamaz” dedi.

Ak Parti İl Başkanı Ömer Özmen Didim’in turizmi ve doğasından yana taraf olacaklarını, konunun çözümü için oluşan hassasiyetlerin iletilmesi gereken mercilere iletileceğini belirtti.

Konuyu takip ettiklerini belirten CHP İl Başkanı Ali Çankır, CHP Aydın Millet Vekili Süleyman Bülbül’ün de Tarım ve Orman Bakanına konu hakkında soru önergesi verdiğini hatırlattı. Yapılan bilgilendirme için teşekkür eden Çankır, “uğraşınız ve dinamik, interaktif, Ticaret Odası yaklaşımınız için bir vatandaş olarak teşekkür ederim” dedi. Doğamızı gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde bırakabilmek için dengeli ve doğru adımlar atmalıyız diyen Çankır, “bizden istediğiniz her katkıyı veririz” dedi.

MHP İl Başkanı Burak Pehlivan da Turizme ve doğaya zarar verecek bir konuya onay vermemiz, arkasında durmamız mümkün değil, gerekli tahkikatı yapalım, üzerimize ne düşerse yapmaya hazırız dedi. Hazırlanacak rapordan bir nüsha da kendilerine ulaştırılmasını istedi. Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğü ile görüşülerek, yapılacak çalışmada onların gücü ve insan kaynağından faydalanılabileceğini önerdi. Bunun çözüme ulaşmayı hızlandıracağı kanaatinde olduğunu belirtti.

Ticaret Odası yönetimine ziyaretleri için teşekkür eden HDP İl Eş Başkanı Barış Göze, Çevre Komisyonu üyesi Milletvekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay Pekgözegü‘nün kendilerinden konu hakkında dosya istediğini ve bölgeyi de ziyaret etmek istediklerini belirtti. Hilmi Erbaş bölgeye yapılacak ziyarette Milletvekillerini misafir etmekten mutluluk duyacaklarını belirtti. HDP İl Eş Başkanı Göze, burada ve parlamentoda yapılacak her çalışmaya katkı sunmaya hazır olduklarını söyledi.

İyi Parti il başkanı Cemal Sarı Kuşadası ve Didim gibi ilçelerde yapılacak yatırımların Turizme zarar vermemesi gerektiğini belirterek “yapılacak çalışmalara destek veririz, İl yönetimi olarak oluşturulacak platformun içinde de yer alırız” dedi.

Ziyaretlerde ayrıca, ilçenin turizm ve ekonomisi hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

×