Didim’de Görev Yapan Basın Mensupları ile Bir Araya Geldik

Çalışan Gazeteciler gününü kutlayan Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Erbaş katılım sağlayan basın mensuplarına teşekkür etti. Basınla yapılan sohbette 2024 yılında Odanın çalışmaları ve Ülkemizde yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Erbaş, 2025 yılı için Odanın hedefleri ve öngörülerini paylaştı. Gazetecilerin sorularını cevapladı.

Erbaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Öncelikle Ticaret Odası olarak kısaca 2024’ü nasıl geçirdik? 2025’e neler tasarlıyoruz? biraz ondan bahsedeceğim. Sonra da Ülke ekonomimiz 2024’te nasıl geçti? 2025’e ilişkin ne bekliyoruz, beklentimiz ne? Ona değineceğim.

Oda 2024 Yılını Bütçe Hedeflerinin Üzerinde Tamamladı

2024 yılı; Ticaret Odası için de İlçemizdeki ticaret erbabı için de Ülke için de zor bir yıldı. Ama bütün zorluklara rağmen 2024 yılı Ticaret Odası açısından hedeflere ulaşılan bir yıl oldu. 2024 yılında 12 milyon TL bütçe hedeflemiştik. 14 milyon 600 bin TL civarında bir gerçekleşmeyle tamamlamış olduk. Herhangi bir borcu olmayan Odamız 8 milyon 500 bin lira artı bir değerle 2025 yılına geçmiş oldu.

2025 Bütçesi 20 Milyon TL

2025 yılına ilişkin Oda bütçemizi Meclisimizden geçirdik. 20 milyon TL olarak karara bağladık. 2025 yılı bütçemizin de tüm ekonomik zorluklara rağmen yine hedefleri aşacağına inanıyoruz.

Sektörel Gelişim Stratejileri Projesi Raporu Şubat Ayında Kamuoyu ile Paylaşılacak

Haziran ayının başında daha önce TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile başlattığımız Sektörel Gelişim Stratejisi Projesinin çalıştayını gerçekleştirdik. Sizler de oradaydınız. Aynı zamanda Şubat ayı içerisinde Adnan Menderes Üniversitesi Didim Meslek Yüksekokulu ile beraber Didim Kültür ve Turizm Sempozyumu’nu gerçekleştirdik. Sempozyumumuzu kitaplaştırdık. Adnan Menderes Üniversitemizle beraber güzel bir hizmet oldu. Çalıştayımızın sonuç raporu da çıktı. Ocak sonu ya da Şubat ortasına kadar onu da basılı hale getirip yine sizlerle paylaşmış olacağız. O çalışmalar çok kıymetliydi. Didim’deki temel sektörler; Turizm, tarım – tarıma dayalı endüstri, kentleşme, kent kimliği ile ilgili önümüzdeki dönemde atılması gereken adımların yol haritasını, Sektörel Gelişim Stratejisi adı altında ortaya koymayı amaçladık.  Önümüzdeki dönemde yatırımcılara, kamuya, özel sektöre faydası olacağına inanıyorum. Onu da Şubat ayı içerisinde basılı hale getirip sizlerle ve kamuoyuyla paylaşmış olacağız.

İşbirliği İçin Atılan Adımlar 2024’te İlçemizin En Önemli Gelişmesi Olarak Kayıtlara Geçmeli

Bunun dışında kurum kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliğine ilişkin olumlu gelişmeler var. 30 yıldır bu İlçede yaşayan ve 4 dönemdir Oda Başkanlığı yapan biri olarak şunu çok net ifade edeyim İlçe adına en olumlu gelişme olduğunu düşünüyorum. Kaymakam Bey’in Başkanlığında Belediye Başkanımızın, odalarımızın, siyasi partilerimizin ve sivil toplum kuruluşlarının da içinde bulunduğu, birlikte hareket etme amacıyla çalışacak altyapı olumlu bir noktaya evrilmiş durumda. Bu bence 2024’te İlçemizin en önemli gelişmesi olarak kayıtlara geçmeli. Ama özellikle basın mensubu arkadaşların dikkatine sunmak istiyorum. Görevdeki arkadaşlarımız, Kaymakamımız, Başkanımız, oda ve STK başkanlarımız değişebilir. Önemli olan bu birlikteliği takip etmek ve bunda ısrar etmek. Bundan sonra kurum ve kuruluşların, siyasi parti ilçe teşkilatlarının başında kim olursa olsun birlikte hareket etmeye devam etmeliyiz. Çünkü kasaba siyaseti dediğimiz, herkesin birbirini paçasından aşağı çektiği duyguyu aşıp birlikte hareket etme duygusuna getiren bir çalışma. Buna sahip çıkmak lazım. Türkiye’de başarılı olmuş illerimiz, ilçelerimiz, beldelerimiz hep bu duyguyla başarmışlar. Herkesin farklı görevi, farklı düşüncesi var ama en nihayetinde konu o kentin meseleleri olduğu zaman birlikte hareket edebilen kentler başarılı olmuşlar. Kaymakam Bey’e özel bir teşekkür etmek istiyorum. Bizler zaten yıllardır talep ediyorduk. Kaymakam Bey bunu şimdi hayata geçirme noktasında önemli bir adımı atmış oldu. İnanıyorum buradan Didim için önemli, hayırlı neticeler çıkacak. Didim’in çok önemli meseleleri atılması gereken adımları var. Ama bunu tek başına Kaymakamlığın, Belediyenin, Ticaret Odasının, bir siyasi partinin ilçe başkanının çözmesi mümkün değil. Sorunlarımız çok çapraşık ve çok fazla kurumun sorumluluk alanına giriyor. İş birliğiyle bunları takip etmek gerekiyor. Her konuyu ilgili kurumun nezdinde takip etmeye ihtiyacımız var Onun için bu birlikte hareket etme duygusunun önemli neticeler vereceğine inanıyorum. Bundan sonraki dönemde İlçemizin en önemli gücü olacağına inanıyorum. Buna sahip çıkmak lazım.

2025 Yılı İçerisinde Turizm Master Planını Hayata Geçirmiş Olacağız

2025 yılı içerisinde iki tane önemli projemiz var. Bir tanesi Kültür ve Turizm Bakanımız Didim’i ziyaretinde turizm master planının yapılması gerektiğini ifade etti. Ama turizm master planımız henüz yapılmış değil. Bu çalışma turizmdeki hedeflerimizin karara bağlanması, bir yol haritası çıkartılması ve paydaşların buradaki sorumluluklarının belirlenmesine ilişkin bir proje. Aslında bunu normal koşullarda; büyükşehir olan yerlerde büyükşehir belediyeleri, İl olan yerlerde il belediyeleri, il özel idareleri ya da valilikler, bazen de kalkınma ajansları yapıyor. Türkiye’de bunun uygulamaları var. Ama henüz Aydın Büyükşehir Belediyemizin gerçekleştirdiği bir Aydın Turizm Master Planı yok. İlçe olarak bizim de bir turizm master planımız yok. Büyükşehir Belediye Başkanımızı önümüzdeki günlerde Belediye Başkanımızla ziyaret ederek bu konuyu görüşeceğiz. Eğer Büyükşehir Belediyemiz bir turizm master planını hızlıca bizim takvimimize uygun olarak gerçekleştirmeyecekse biz Didim olarak yapmak istiyoruz. Şartlar ve koşullara göre belki Belediyemizle beraber en nihayetinde eğer herhangi bir çözüm bulamazsak sadece Didim Ticaret Odası olarak Didim Turizm Master Plan’ını 2025 yıl içinde gerçekleştireceğiz. Gerekli görüşmelerimizi üniversitelerle yapıyoruz. Maliyet analizlerini, çalışmanın detaylarını planlıyoruz. Kafamızda bir takvim var. Görüşmelerden sonra Ocak ayı içerisinde veya Şubat başında kamuoyuyla paylaşacağız. 2025 yılı içerisinde Didim Turizm Master Planı’nı hayata geçirmiş olacağız.

Apollon Tapınağı Artırılmış Gerçeklik Uygulamasını Sezon Öncesinde Tamamlanacağız

Bir diğer husus, daha önceden altlığını çalıştığımız, Kaymakam Bey ve Vali Bey’e de sunduğumuz, Apollo Tapınağı Artırılmış Gerçeklik Uygulaması projemiz var. İki modülden oluşuyor. Bir tanesi Apollo Tapınağı’nın içerisinde bir gözlükle, bir program yardımıyla tarihi 3 boyutlu olarak deneyimleme.  Diğeri de çocuklar için bir oyun modülü tasarlıyoruz. Bunu da 2025 yıl içerisinde hayata geçirmiş olacağız. Apollon Tapınağı’nın hemen bitişiğinde Knackfuss Evi bu çalışmaya ilişkin mekânsal alan olarak planlanıyor. Orada Valiliğimiz tarafından restorasyon çalışması yapılıyor. Vali Bey onun üst katını bu proje için kullanmamızı uygun buldu. Buradan Vali Bey ve Kaymakam Bey’e teşekkür ediyorum. Yeni turizm sezonundan önce restorasyonun tamamlanacağını düşünüyoruz. Tamamlandıktan sonra onun üst katında Apollo Tapınağı Arttırılmış Gerçeklik Uygulaması Projesinin hayata geçirmiş olacağız. Bu çalışma turizmle ilgili önemli bir katkı sağlayacak. Bunu biz yapıp teslim edeceğiz. Yani oradan elde edilecek döngüsel ticari gelirler Bakanlığımıza yada Valiliğimize kalacak. Bu konuda Bakanlığımızdan da bir izin alma sürecimiz söz konusu olacak. Proje hakkında Bakanlığımızı zaten bilgilendirmiş durumdayız.

Oda Hizmet Binasında Tadilat Çalışması Başlatıyoruz

Bir diğer konu 2025 yılı içerisinde Ticaret Odamızı tadilata alıyoruz. Yönetim Kurulu olarak süreci başlattık. Uzun yıllardır hizmet veren binamız eskimişti. Hizmet birimlerinin daha nitelikli hizmet sunması için müdahalelere ihtiyaç var. Ocak sonuna kadar da o süreci başlatmış olacağız. Bahara kadar tadilatı yapmış olacağız.

Didim Mutfak Akademisi İstihdam Garantili Aşçı ve Pasta Ustası Yetiştirecek

Güzel bir haberimiz daha var. Güney Ege Kalkınma Ajansımızla ve Kaymakamlığımızla beraber bir proje gerçekleştirme sürecini 2024 yılı içinde başlatmıştık. Didim Mutfak Akademisi projesi. Konaklama tesislerimiz, restoranlarımız, yeme içme ve diğer tesislerimiz için istihdam garantili aşçı ve pasta ustası yetiştirme ilişkin bir proje yazmıştık. Önce firmalarımızdan, tesislerimizden işe almayla ilgili taahhütleri topladık. Yaklaşık yılda seksen- yüz kişiden bahsediyoruz. Katkılarını almak için Güney Ege Kalkınma Ajansı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na müracaat ettik. İlk başta projenin yüzde 10’unu üstlenmiştik. Yüzde 90’ını Güney Ege Kalkınma Ajansı ve dolayısıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı karşılayacaktı. Bakanlığımızın bürokratlarını ziyaret ettim. Orada konuşmamızda bütçedeki katkı payını arttırmanın projenin onaylanması açısından önemli olduğunu ifade ettiler. Oda olarak katkı payını yüzde 25’e çıkarttık. Yani 3 milyonluk bütçenin %25’i, 750 bin lirasını Ticaret Odası olarak karşılayacaktık. Bakanlığımız projemizi %50 destekle 2024’ün son haftasında onayladı.  Proje bütçesinin %50’sini de biz karşılayacağız. Yönetim Kurulundan da tekrar bunu geçirdik. Önümüzdeki günlerde çalışmalara başlayacağız. Mayıs sonuna kadar da projeyi tamamlayıp hayata geçirmiş olacağız. Bakanlığımızın onaylandığı ve katkı sunduğu bir proje olarak İlçemiz adına önemli bir adım oldu.

İki Yemeğimize Coğrafi İşaret Başvurusu Yaptık

Erbaş, Didim in İki yöresel yemeği olan Kaşopita ile Balat Baklasından yapılan Pava yemekleri için coğrafi işaret başvurusu yaptıklarını ve sürecin devam ettiğini söyledi.

Erbaş, “Benim çok kısaca ana hatlarıyla önemli konularda vereceğim bilgi bu kadar. Bunun dışında onlarca faaliyetimiz var ama onları burada ifade etmeyi çok doğru bulmuyorum. Zaten onları zaman zaman sizlerle hep haberleştiriyoruz. Sorularınızı cevaplamak isterim diyerek konuşmasını tamamladı.

Kent Kimliği Olan, Depreme Dirençli, Güvenli ve Uzun Ömürlü Bir Kent Planlamalıyız

Gazeteci Mehmet Sarışın, Didim’de yapılaşmadaki artışa dikkati çekerek bu durumda Turizm Master Planından beklenen başarıyı sordu

Başkan Erbaş, kentlerin insanlar gibi yaşayan bir varlık olduğunu, doğup, gelişip ömrünü tamamladığını ifade etti. Didim’in ilk geliştiği yıllarda yapılan binaların yenilenmeye başladığını hatırlattı.

Depremin de İlçemiz ve Ülkemizin karşı karşıya kaldığı bir gerçeklik olduğunun altını çizen Erbaş, 6 Şubat depremlerinde on binlerce insanımızı kaybettiğimizi, yüzbinlerce insanımızın yaralandığını, yüz milyar doların üzerinde maddi bir kayıp yaşandığını dile getirdi. Didim’de depreme dirençli kimlikli, karakteristik, güvenli ve uzun ömürlü bir kent planlamaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Tespitin bugün için doğru olduğunu ama düzeltilemez olmadığının altını çizdi. Turizm master planı ile doğru hesaplanmış ve kurgulanmış, geleceğe matuf hedeflerin ortaya konacağını dile getirdi. “Bu planın hep yapılmasını arzu ettiğimiz Didim için yeni bir planlamaya da hizmet edeceğini düşünüyoruz” dedi.

Turizm Master Planı Kültür ve Turizm Bakanlığına Didim Planları İçin Entegre Bir Bakış Açısı Ortaya Koyacaktır.

Gazeteci Yılmaz Ölmez’in spor turizmi yatırımı planlanıp planlanmadığı hakkındaki sorusuna cevap veren Erbaş, tüm tenkitlere rağmen Didim’de olumlu bir gidişat olduğunu, 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Kenti ilan edilen Didim’de Bakanlığın planlama çalışmaları yaptığını ifade etti. Tahsis yapılan alanların ikisinde tesis yapıldığını birinde inşaatın birinde de plan çalışmalarının devam ettiğini hatırlattı. Kültür ve Turizm Bakanı M. Nuri Ersoy’u farklı tarihlerde ziyaret ettiklerini ve Didim hakkındaki çalışmaları hakkında bilgi aldıklarını söyleyen Erbaş çalışma neticelendiğinde Bakan Bey’in bunu Didim’de kamuoyuna sunmak istediğini dile getirdi. Turizm Master Planında Bakanlığın çalışmaları için entegre bir bakış açısı ortaya koyacağını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanının her görüşmede “Turizm Master Planını yaptınız mı?” sorusunu sorduğunu söyleyen Erbaş, “Didim ziyaretinde yapmak üzere verdiğimiz sözü yerine getireceğiz” dedi.

Nitelikli Tesislere Gelen Turistin Kent Ekonomisine Katkı Yapmasını İstiyorsak Kenti Hazır Hale Getirmeliyiz.

Gazeteci Vahit Tekin yatırım yapılan tesislerin her şey dahil konseptiyle çalıştığı hatırlatarak İlçeye katkısı olup olmadığını sordu.

Her şey dahil turizmin Ülke turizmi için önemli kazanımlar yaptığını söyleyen Erbaş, gelen turistin kent ekonomisine katkı yapması için kenti hazır hale getirmemiz gerektiğini söyledi. “Misafir otelden çıkacak, restoranlarımızda, kafelerimizde vakit geçirecek, tarihi yerlerimizi gezecek hediyelik ürünler, zeytin ve zeytinyağımızdan alacak. Bunun kurgusunda sorun varsa kent buna hazır değilse bundan misafirleri sorumlu tutamayız. İnsanların neden tesisten çıkmadığını tartışmalıyız. Sonuçları tespit edip hatalarımızı gidermeliyiz. Ev ödevimizi yapmalıyız” dedi. Tesislerin ciddi bir istihdam sağladığının da altını çizdi.

×