Çin’in Wuhan eyaletinde başlayan ve sonrasında tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid 19) salgınının devam ettiği süre içerisinde, bazı tüketicilerin belirlenen hijyen kurallarına uymamasının halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği değerlendirilmiştir.
Bu nedenle, halkımızın sağlığını korumak ve salgının
yayılmasını azaltmak amacıyla piyasaya arz edilen, ekmek ve ekmek çeşitlerinin
satışında, ürünleri tüketicinin doğrudan alması engellenecektir. Ekmek, ekmek
çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri aşağıda belirtilen 3 şekilde satışa
sunulabilecektir.
1- Hazır ambalajlı olarak
2-Ambalaj malzemesi içerisinde: Ekmek ve ekmek çeşitleri
gıda ile temasa uygun kağıt esaslı veya plastik esaslı bir ambalaj malzemesine
konularak satışa sunulabilecektir. Ambalaj malzemelerinin ağız kısmının, ürünün
rutubetini bırakabilmesi amacıyla açık bırakılmasında sakınca bulunmamaktadır.
3-Ambalaj malzemesine konulmamış ürünler: Bu ürünler sadece,
bulaşmayı ve tüketicinin ulaşmasını engelleyecek şekilde hijyen tedbirlerinin
alınmış olduğu dolap ve tezgahlarda bulundurulabilecek ve tüketici talebi
üzerine işletme görevlileri tarafından uygun bir ambalaj malzemesine konularak
tüketiciye arz edilebilecektir.
Ayrıca pazar, manav gibi yerlerde, sokaklarda, seyyar
araçlarda da ambalajlı veya ambalajsız olan ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışı
yapılmayacaktır.
Aynı zamanda Toplu Tüketim işletmeleri ve Gıda Satış Yerleri
için koruma ve kontrol önerileri hakkında bilgilendirmeler yapılmakta olup,
işletmelerin dikkat etmesi gereken hususlar;
TOPLU TÜKETİM İŞLETMELERİ İÇİN KORUNMA KONTROL ÖNERİLERİ
- İşletmenin Bakanlığımızdan onaylı veya kayıtlı
olduğunun kontrol edilmesi
- İşletme girişlerinde dezenfektanlı paspasların
kullanılması,
- Girişlerde el dezenfektanlarının kullanılması,
- Personelin uyması gereken kurallar ve iyi hijyen
uygulamaları ile ilgili uyarıcı yazıların asılması,
- Kaplar, aparatlar, makineler, alet ve
ekipmanların kullanılmadan önce ve kullanıldıktan sonra uygun temizlik
önlemleri doğrultusunda temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi,
- Çalışanları, el temizliğine dikkat etmesi,
ellerin en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanması, sabun ve suyun
olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılması,
- Açık büfe uygulamasının el teması riski olan
riskli bir uygulama olduğu unutulmamalıdır. Gerekirse servisin çalışanlar
tarafından yapılmasının sağlanması,
- Çapraz bulaşmayı önlemek için, işlem görmemiş
gıda maddeleri ile hazırlanmış gıdalar birbirlerinden ayrı yerlerde muhafaza
edilmesi,
- Ambalajlı veya ambalajsız hiçbir gıda maddesinin
zeminle temas ettirilmemesi,
- Kapı kolları, lavabolar, armatürler gibi sık
kullanılan yüzeylerin en az günde bir ve gerektiğinde daha sık su ve deterjanla
yıkanması,
- Müşteri ve çalışanlara ait lavabo ve
tuvaletlerde elle kumanda edilmeyen muslukların tavsiye edilmesi; sıvı sabun,
dezenfektan, tek kullanımlık kağıt havlu, tuvalet kağıdı gibi hijyen
malzemelerinin kullanıldığının ve hijyen alet ve ekipmanlarının tam ve eksiksiz
çalıştığının kontrol edilmesi,
- Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu (ateş,
öksürük, solunum sıkıntısı vb.) bulguları olan personel bu belirtiler kaybolana
dek çalıştırılmaması,
- Masalar arası mesafe 1 metreden az olmayacak
şekilde (tercihen 2 metre) düzenleme yapılması,
- Bardak ve tabak gibi ortak kullanılan eşyaların
her kullanım sonrasında su ve deterjanla yıkanması (tercihen bulaşık makinası
ile) ve kullanımına kadar temiz bir ortamda saklanması,
- Kapalı alanların temizlik sonrası en az 1 saat
havalandırılması,
- Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeyler olan
kapı kolları, bataryalar, tırabzanlar, sık dokunulan düğmeler, telefon ahizesi
gibi eşyaların dezenfektanlar ile temizlenmesi, ortak kullanım alanlarındaki
tuvalet ve lavabo temizliğine özen gösterilmesi, bu alanların temizliği için su
ve deterjan ile temizlik yapıldıktan sonra 1:100 oranında sulandırılmış çamaşır
suyu (Sodyumhipoklorit Cas No: 7681-52-9) veya klor tablet (ürün tarifine göre)
kullanılması,
GIDA SATIŞ YERLERİ İÇİN KORUNMA VE KONTROL ÖNERİLERİ
- İşletmenin Bakanlığımızdan onaylı veya kayıtlı
olduğunun kontrolü
- İşletme girişlerinde dezenfektanlı paspasların
kullanılması,
- Girişlerde el dezenfektanlarının kullanılması,
- Çalışanların, el temizliğine dikkat etmesi,
ellerin en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanması, sabun ve suyun
olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılması,
- Gıdaların çevreden gelecek olumsuz etkilere ve
insanların temasına açık olmasını önleyecek tedbirlerin alınması:
- Açıkta satılan sebze ve meyvelerin önceden
ambalajlanması veya müşterinin eldiven kullanılarak seçmesi ya da eldiven
kullanan reyon görevlisi tarafından ambalajlanarak satışa sunulması,
- Ekmeklerin elle temasının kesilerek satışa sunulması,
- Kuruyemiş satış yerlerinde direkt tüketicinin
gıdaya ulaşacağı sergi sisteminin engellenmesi,
- Kuru bakliyat, şekerleme ve diğer pastacılık
ürünlerinde çevre etkisine ve müşteri temasına izin veren açık sergilemenin
önlenmesi
- Ambalajlı gıdalarda dahil olmak üzere işletme
ortamının uygun dezenfektanlar ile günlük olarak dezenfekte edilmesi,
- Gıda maddelerinin zemin ile direkt temasının
önleyecek tedbirlerinin alınması,
- Market arabaları ve sepetlerin en az günde bir
kez olacak şekilde temizlik ve dezenfeksiyonlarının yapılması,
- Kasalarda yürüyen bantların periyodik temizlik
ve dezenfeksiyonlarının yapılması,
- Pos cihazlarında temassız özellikte olanların
önerilmesi ya da her müşteriden sonra pos cihazının dezenfekte edilmesinin
sağlanması
Güvenilir gıda arzının sağlanması ve hastalıkla ilgili
olumsuz durumların artmaması için uyulması gereken kurallardır.