Korona Virüs Tedbirleri Kapsamında Gıda İşletmelerinin Alacağı Tedbirler

Çin’in Wuhan eyaletinde başlayan ve sonrasında tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid 19) salgınının devam ettiği süre içerisinde, bazı tüketicilerin belirlenen hijyen kurallarına uymamasının halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği değerlendirilmiştir.

Bu nedenle, halkımızın sağlığını korumak ve salgının yayılmasını azaltmak amacıyla piyasaya arz edilen, ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışında, ürünleri tüketicinin doğrudan alması engellenecektir. Ekmek, ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri aşağıda belirtilen 3 şekilde satışa sunulabilecektir.

1- Hazır ambalajlı olarak

2-Ambalaj malzemesi içerisinde: Ekmek ve ekmek çeşitleri gıda ile temasa uygun kağıt esaslı veya plastik esaslı bir ambalaj malzemesine konularak satışa sunulabilecektir. Ambalaj malzemelerinin ağız kısmının, ürünün rutubetini bırakabilmesi amacıyla açık bırakılmasında sakınca bulunmamaktadır.

3-Ambalaj malzemesine konulmamış ürünler: Bu ürünler sadece, bulaşmayı ve tüketicinin ulaşmasını engelleyecek şekilde hijyen tedbirlerinin alınmış olduğu dolap ve tezgahlarda bulundurulabilecek ve tüketici talebi üzerine işletme görevlileri tarafından uygun bir ambalaj malzemesine konularak tüketiciye arz edilebilecektir.

Ayrıca pazar, manav gibi yerlerde, sokaklarda, seyyar araçlarda da ambalajlı veya ambalajsız olan ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışı yapılmayacaktır.

Aynı zamanda Toplu Tüketim işletmeleri ve Gıda Satış Yerleri için koruma ve kontrol önerileri hakkında bilgilendirmeler yapılmakta olup, işletmelerin dikkat etmesi gereken hususlar;

TOPLU TÜKETİM İŞLETMELERİ İÇİN KORUNMA KONTROL ÖNERİLERİ

  • İşletmenin Bakanlığımızdan onaylı veya kayıtlı olduğunun kontrol edilmesi
  • İşletme girişlerinde dezenfektanlı paspasların kullanılması,
  • Girişlerde el dezenfektanlarının kullanılması,
  • Personelin uyması gereken kurallar ve iyi hijyen uygulamaları ile ilgili uyarıcı yazıların asılması,
  • Kaplar, aparatlar, makineler, alet ve ekipmanların kullanılmadan önce ve kullanıldıktan sonra uygun temizlik önlemleri doğrultusunda temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi,
  • Çalışanları, el temizliğine dikkat etmesi, ellerin en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanması, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılması,
  • Açık büfe uygulamasının el teması riski olan riskli bir uygulama olduğu unutulmamalıdır. Gerekirse servisin çalışanlar tarafından yapılmasının sağlanması,
  • Çapraz bulaşmayı önlemek için, işlem görmemiş gıda maddeleri ile hazırlanmış gıdalar birbirlerinden ayrı yerlerde muhafaza edilmesi,
  • Ambalajlı veya ambalajsız hiçbir gıda maddesinin zeminle temas ettirilmemesi,
  • Kapı kolları, lavabolar, armatürler gibi sık kullanılan yüzeylerin en az günde bir ve gerektiğinde daha sık su ve deterjanla yıkanması,
  • Müşteri ve çalışanlara ait lavabo ve tuvaletlerde elle kumanda edilmeyen muslukların tavsiye edilmesi; sıvı sabun, dezenfektan, tek kullanımlık kağıt havlu, tuvalet kağıdı gibi hijyen malzemelerinin kullanıldığının ve hijyen alet ve ekipmanlarının tam ve eksiksiz çalıştığının kontrol edilmesi,
  • Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu (ateş, öksürük, solunum sıkıntısı vb.) bulguları olan personel bu belirtiler kaybolana dek çalıştırılmaması,
  • Masalar arası mesafe 1 metreden az olmayacak şekilde (tercihen 2 metre) düzenleme yapılması,
  • Bardak ve tabak gibi ortak kullanılan eşyaların her kullanım sonrasında su ve deterjanla yıkanması (tercihen bulaşık makinası ile) ve kullanımına kadar temiz bir ortamda saklanması,
  • Kapalı alanların temizlik sonrası en az 1 saat havalandırılması,
  • Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeyler olan kapı kolları, bataryalar, tırabzanlar, sık dokunulan düğmeler, telefon ahizesi gibi eşyaların dezenfektanlar ile temizlenmesi, ortak kullanım alanlarındaki tuvalet ve lavabo temizliğine özen gösterilmesi, bu alanların temizliği için su ve deterjan ile temizlik yapıldıktan sonra 1:100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyumhipoklorit Cas No: 7681-52-9) veya klor tablet (ürün tarifine göre) kullanılması,

GIDA SATIŞ YERLERİ İÇİN KORUNMA VE KONTROL ÖNERİLERİ

  • İşletmenin Bakanlığımızdan onaylı veya kayıtlı olduğunun kontrolü
  • İşletme girişlerinde dezenfektanlı paspasların kullanılması,
  • Girişlerde el dezenfektanlarının kullanılması,
  • Çalışanların, el temizliğine dikkat etmesi, ellerin en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanması, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılması,
  • Gıdaların çevreden gelecek olumsuz etkilere ve insanların temasına açık olmasını önleyecek tedbirlerin alınması:
  • Açıkta satılan sebze ve meyvelerin önceden ambalajlanması veya müşterinin eldiven kullanılarak seçmesi ya da eldiven kullanan reyon görevlisi tarafından ambalajlanarak satışa sunulması,
  • Ekmeklerin elle temasının kesilerek satışa sunulması,
  • Kuruyemiş satış yerlerinde direkt tüketicinin gıdaya ulaşacağı sergi sisteminin engellenmesi,
  • Kuru bakliyat, şekerleme ve diğer pastacılık ürünlerinde çevre etkisine ve müşteri temasına izin veren açık sergilemenin önlenmesi
  • Ambalajlı gıdalarda dahil olmak üzere işletme ortamının uygun dezenfektanlar ile günlük olarak dezenfekte edilmesi,
  • Gıda maddelerinin zemin ile direkt temasının önleyecek tedbirlerinin alınması,
  • Market arabaları ve sepetlerin en az günde bir kez olacak şekilde temizlik ve dezenfeksiyonlarının yapılması,
  • Kasalarda yürüyen bantların periyodik temizlik ve dezenfeksiyonlarının yapılması,
  • Pos cihazlarında temassız özellikte olanların önerilmesi ya da her müşteriden sonra pos cihazının dezenfekte edilmesinin sağlanması

Güvenilir gıda arzının sağlanması ve hastalıkla ilgili olumsuz durumların artmaması için uyulması gereken kurallardır.