Kamu kurumları amirleri, sivil toplum kuruluşları başkanları ve turizm sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda turizmin geliştirilmesi için yapılması gereken çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu, 2021 turizm sektörü değerlendirildi.
Vali Aksoy pandemiyle mücadeleye dikkati çekti, salgının sonlanması için ülkelerin tek başına mücadelesinin yeterli olmayacağının altını çizdi. 2020 turizm sezonunun sıkıntı bir döneme denk geldiğini, güvenli turizm sertifikasyonu gibi adımlar atan Ülkemizin örnek teşkil edecek çalışmalar yaptığını ifade etti.
İl Kültür Turizm Müdürü Umut Tuncer Aydın ve Didim Turizmine ait istatistikler ve bilgiler verdi.
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Genel Müdür Yardımcısı Erkan Türkmen, Ajansın yapısı ve gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Toplantıya katılan Odamız Başkan Yardımcısı Hikmet Atilla, 2021 yılı turizm sektörü hakkında öngörülerde bulundu. Avrupa Birliğinin önce üye ülkelerde turizmi canlandırmak isteyeceğinin altını çizdi, Türkiye’nin Avrupa için vazgeçilmez bir konumda bulunduğunu ifade etti. Seyahat acentaları ve havayolu şirketlerinin de Türkiye’ye seyahat sınırlamamasını istediğini ve bunda ısrarcı olduğunu dile getirdi.
Son üç yılda Truva, Göbeklitepe ve Patara’nın tema kent olarak belirlendiğini hatırlatan Atilla, önümüzdeki yıllarda 23 antik kente sahip Aydın’dan bir antik kentin tema kent olmasının ilin tanıtımına katkı sağlayacağını söyledi. Milet Antik Kentinin doğu ve batı arasında medeniyet köprüsü olan özelliği ile bu değerlendirmeyi hak ettiğini söyledi.
Pandemi ile önemi bir kez daha görülen yurt içi turizme ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Atilla TGA’nın da yurt içinde tanıtımlar yapmasını talep etti. Çalışmalarında ege bölgesinin zenginliklerine değinmesinin de çok önemli olduğunu ifade etti.
Aşı çalışmalarında Ülkemizin önemli bir başarı gösterdiğini belirten Atilla, aşılamada turizm çalışanlarına öncelik verilmesini istedi. Aşı çalışmalarında Otellerin sağlık için ayırdığı alanların kullanılabileceğini önerdi.
Avrupa’nın aşı sertifikasını konuştuğunu, aşı olmayan kişilerin negatif PCR test sonucu veya hızlı antijen testiyle sertifika sahibi olanlarla aynı haklara sahip olmasının bir seçenek olarak tartışıldığını söyleyerek antijen testlerinin de Ülkemizde alternatif olarak yapılabileceğini sözlerine ekledi.
Otellere %1 KDV uygulamasının devam etmesini, mart ayında son bulacak kısa çalışma ödeneğinin de uzatılmasını talep etti.
Didim Ticaret Odasının yurtiçi turizmi canlandırma adına, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracılığıyla dile getirdiği resmi tatillerin birleşmesi önerisi hakkında bilgiler veren Atilla insanların tatillerini planlayabilmesi için kararların önceden açıklanmasının önemli olduğunu ifade etti.
Toplantıda Balık çiftlikleri ve deniz patlıcanı avının çevreye etkisi, yeni yapılacak hastanenin durumu, pcr testlerine erişim ve fiyatlama, aşı çalışmalarındaki son durum, kültür turlarının önemi, arkeolojik ve kültürel varlıkların turizmdeki payının arttırılması, tanıtım çalışmalarında yenilikçi yöntemler, hanutçuluğun önlenmesi, gürültü kirliliği, inşaat yasakları, kaçak turlar, destinasyon yönetimi, altyapı ve üstyapı çalışmaları, enerji ve teknolojik altyapının güçlendirilmesi ve ilçeye doğalgaz kazandırılması konularında görüş alışverişinde bulunuldu.