Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger başkanlığında Venosa Otelde gerçekleşen toplantıya Kaymakamlar, Belediye Başkanları, İl Müdürleri, Oda Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ile Turizmciler katıldı.
Toplantıda 2019 turizm sezonu değerlendirildi, 2020 yılı için beklentiler ve yapılması gerekenler hakkında fikir alış verişinde bulunuldu. Açılış konuşmalarını Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, İl Kültür Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Didim Kaymakamı Mehmet Türköz, Belediye Başkanı Deniz Atabay ve Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş yaptı.
Toplantının açılışında konuşan Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Erbaş, Aydın için birlikte hareket etmeye ve orta vadeli bir turizm stratejisine ihtiyaç olduğunu belirtti. Eylül ayında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a gerçekleştirdikleri görüşme hakkında bilgiler verdi. Bakanlığın Didim için önemli projeleri olduğunu, yatırım ve planlama konusunda son noktaya gelindiğini belirterek, çalışma tamamlandığında kamuoyu ile paylaşılacağını, 8. Didim Turizm Çalıştayını Sayın Bakanın bu projeyi duyurmak için geleceği tarihte yapılmak üzere ertelediklerini hatırlattı.
Toplantının güzel geçmesi ve hayırlara vesile olması temennisiyle katılımcıları selamladı.
Toplantıda söz alan Didim Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Hikmet Atilla 2019 sezonunda yaşanan iflaslara dikkati çekti. Bundan dolayı sıkıntıya düşen otelciler ve tedarikçiler olduğunu hatırlattı. Sektörün iflas eden şirketlerin yerini dolduracağını ifade etti. Yerli tur operatörlerinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak seyahat acentalarının cesur davranarak kendi pazarlarını oluşturması gerektiğini belirtti. Acentalarla Otellerin iletişiminin güçlendirilmesi gerekliliğini vurguladı.
Turizm sektörünün tüm sıkıntılara rağmen dünya ölçeğinde büyüdüğünü belirten Atilla, turist sayısının artışın devam ettiğini ifade etti. Artışın Türk Turizminde de olduğunu ve turist sayısında rekor kırıldığını belirten Atilla, Esnafların, Yerel idarelerin, Meslek Örgütlerinin bu artışın yerel ekonomiye yansımadığını yönünde açıklamalar yaptıklarını hatırlattı, seyahat acentalarının bu konuya duyarlı davranacaklarını ümit ettiğini ifade etti. Her şey dahil turizminin tamamen kalkmasa da farklı paketlerle esnetileceğini düşündüğünü belirtti. Thomas Cook iflasının turizmde paradigma değişikliğine sebep olacağını söyleyen Atilla büyük acentalara sağlanan ödeme esnekliğinin bugün sıkıntılara sebep olduğunu ifade etti.
Kültür Mirası olan tarihi yerlerin turizm sektöründe müşteri ile teması olan çalışanlar tarafından çok iyi bilinmesi gerektiğini ifade eden Atilla, önemli olanın bu varlıları misafirlere anlatabilmek olduğunu söyledi.
Didim’de turizmin tüm ögelerinin olduğunu söyleyen Atilla, yetersiz olanın yatak kapasitesi olduğunu ve günden güne de azaldığını belirtti. kaliteli ve nitelikti otellerin yapılmasını ümit ettiklerini vurguladı. Atilla Konaklama vergisi ve kent kimliğini yansıtmayan hediyelik eşya ürünleri hakkında da görüşlerini ifade ederek turizm sezonunun 365 güne yayılması temennisi ile konuşmasını tamamladı.
Toplantıda kültür ve gastronomi turları, arkeolojik varlıklarda kazı çalışmaları ve düzenlemeler ile UNESCO kültür mirası başvuruları, altyapı ve üst yapıda iyileştirmeler, yerel idarelerin bütçeden aldıkları payın nüfüs hareketliliğine göre düzenlenmesi, turizm tahsisleri, turizmin tüm kente yayılması, festivaller, günlük kiralık evler gibi turizmle ilişkili bir çok konuda fikir alışverişinde bulunuldu.