Gelecek İçin Tohum Takası

Didim Ticaret Odası adın Girişimciler Kurulu ve KUEM Kadın Girişimi Kooperatifinin ortak organizasyonu, Didim Ticaret Odası ve Sivil Toplum Kuruluşlarının katkıları ile tohum takas şenliği Apollon tapınağı çevresinde gerçekleşti.

Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Erbaş, Didim Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu Temsilcisi Nuran Aslan ve KUEM Kadın Girişimi Temsilcisi açılış konuşmalarını yaptı.

Kadın Girişimciler Kurulu Temsilcisi Nuran Aslan etkinliği düzenleyen Didim kadın Girişimciler Kurulu ve KUEM Kadın girişimi Kooperatifi üyelerine, organizasyon sorumlusu Meliha Civelek’e ve tüm katılımcılara teşekkür etti. İlki düzenlenen şenliğin büyüyerek ve gelişerek devam edeceğine inandığını belirterek konuşmasını tamamladı.

Başkan Hilmi Erbaş da şenliği düzenleyen Kadın girişimciler Kurulu ve Kadın Girişimi Kooperatifi üyelerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında organizasyonun amacının yerel tohumların korunması ve geliştirilmesini kapsadığını, ülkemizin birçok yerinde de on yıllardır yapıldığını vurguladı.  Her işin ilkinin zor olduğunu belirterek, bütün büyük adımların Çin atasözünde olduğu gibi minik minik adımlarla başladığını ve büyüdüğünü ifade etti. “Bugün çok az sayıda insan bir aradayız ama bu bile çok kıymetli çok değerli” diyen Erbaş, şenliğin gelecek yıl çok daha güzel bir etkinliğe dönüşeceğine inandığını söyleyerek “Ticaret Odası olarak organizasyonu düzenleyen kadınlarımıza katkı sunmaya çalışıyoruz” dedi.

Erbaş konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bir ülke için tarım elbette ki çok önemli. Ülkemizin de arzu ettiğimiz yere gelebilmesi için önemli çalışmalara ve politikalara ihtiyacı var. Maalesef yerel tohumlarımız yok olmayla karşı karşıya. Bununla ilgili kurumlarımız, sivil toplum örgütlerimiz ve vatandaşlarımız ciddi mücadele veriyorlar, büyük hibrit tohum ve genetik tohum yetiştiricileri, büyük dünya karteller karşısında mücadelede zorlanıyorlar. Günümüzün koşullarına ve şartlarına uygun olarak yeni tohumlarda elbette üretilecek. Bunları da Ülkemizin üretmesini arzu ederiz, bekleriz. Bu alanda da çok ciddi eksikliklerimiz var. Onları giderme noktasında da ülke genelinde gerçekleştirilen tohum takas şenliklerinin farkındalık yaratma noktasında önemini özellikle ifade etmek istiyorum. Anadolu’muzun tarihinden gelen binlerce yıldır diktiğimiz, yetiştirdiğimiz, koşullara ve ortamına uygun olarak her coğrafyada farklı olan tohumlarımız yok olmakla karşı karşıya. Şimdi ülke sathında başta kadınlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız olmak üzere bu tohumların takas yolu ile çoğaltılması için mücadele ediyorlar. Bugün Didim’de birincisini düzenlediğimiz bu şenlik de buna eklenen bir halka. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda ikincisi ve üçüncüsünü daha gür bir seda ile yapacağız. Biz de Ticaret Odası olarak önümüzdeki dönemde kadınlarımıza vereceğimiz desteği çok daha fazla, daha etkin bir şekilde arttırarak bu şenliklerin çok daha güzel bir şekilde geçmesine vesile olacağız.

Tarım ülkemizin geleceği, teknolojik aktivitelerde eksiğimiz olabilir. Başka eksiklerimiz olabilir. Ama eğer tarımda ülke diz çökerse istilaya açık hale gelir. Bu açıdan tohum takas şenliği tarımımızın bir parçası, Türkiye temel tarımını ayağa kaldırıp dünyadaki etkin ülkelerden bir tanesi olabilir. Bugün sadece tarımla dünyada etkin olmuş ülkeler var. Ve biz bu gün maalesef –üzülerek ifade ediyorum- o ülkelerden ithal ettiğimiz genetik tohumları üretim aracı olarak kullanıyoruz. Ve yine üzülerek ifade ediyorum, tarım politikalarımızın dayandığı yer en nihayetinde sertifikalı tohum diye ifade edilen bu genetik tohumlara da desteklemeler veriyoruz. Sertifikalı tohum olsun ama bizim olsun, biz yapalım. Tohumlarımızı sadece İsrail’den, sadece Hollanda’dan, sadece Almanya’dan alarak gelişmiş bir ülke olamayız.

Ben çok basit bir konuyu paylaşmak istiyorum, kendi şahsımındı içinde olduğu için paylaşmak istiyorum. Bizim bir pamuk işletmemiz, aile işletmemiz var. İlginç bir durumla karşı karşıya Türkiye, pamukta da böyle, diğer alanlarda da böyle. Pamuğun tohumunu kartel bir firma üretiyor. Aynı firma Aspirini de üretiyor. Aynı firma hayvan sağlığına ilişkin ilaçlarda üretiyor. Aynı firma ilaç da üretiyor ve pamuk tohumunun yüzde doksanı o firmanın tekelinde. Firma ismi söylemedim ama siz tahmin ettiniz. Bunun arkasından ilaç onların hegemonyasında. Arkasından traktör, toplama makinaları yine ithal. Tüketimde kullandığımız akaryakıtta doğal olarak ithal, onu anlayabiliyoruz çünkü üretmiyoruz. Üretmediğimiz bir şeyi almamızdan daha doğal bir şey olamaz. Ama üretebileceğimiz şeyler var. Bütün üretim girdilerini ortaya koyduğumuz zaman % 10 – 15 bize ait. Aslında kendi tarlamızda Anadolu tabiri ile ırgatlık yapıyoruz. İşte bunun değişmesi lazım. Bunun değişmesi için kendi tohumlarımızı korumamız lazım, kendi tohumlarımızı yaygınlaştırmamız lazım. Ama diğer tarafta elbette ki yeni tohumlar, o tohumlardan daha çok üreteceğimiz, dünya ile rekabet edeceğimiz, endüstriyel anlamda rekabet edebileceğimiz alanlarda da gelişmeye ihtiyacımız var. Başta kadınlarımız olmak üzere katılan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, tohum takas şenliğinin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum, hepinize saygılar sevgiler sunuyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Açılış konuşmalarından sonra stantlarda tohum takası gerçekleşti. Çocuklar için tohum topu atölyesi ve Dünyada Tohum Olmak dans atölyesi ile saksı boyama atölyesi yapıldı. Yetişkinler için ekşi maya ekmek atölyesi gerçekleşti. DAHOT Halk Oyunları Gurubu tarafından halk oyunları gösterisi sahnelendi. Fotoğraf Sanatçısı Hüsnü Okumuş’un “Tohumdan Çiçeğe” isimli fotoğraf sergisi gerçekleşti. “Yerel Tohumların Çiftçi Hakları ve Halk Sağlığı Açısından Önemi” ve “Toplumda Kadın, Üretim ve Marka Olmak” isimli paneller gerçekleşti. Çat-lak Tiyatro “Umut Yalnız Kadındadır” isimli sokak tiyatrosu gösterisi sahneledi. Atlasfolk Ritim Gurubu Erbane gösterisi gerçekleştirdi. Şiir ve Şarkı Aşkıyaları’nın konseri ile program tamamlandı.

Panellerde konuşmacı olarak; Prof Dr. Tayfun Özkaya, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve 26. Dönem milletvekili Zeynep Altıok, Ödemiş Kadın Kooperatifi Başkanı Ayşe Koldaş, ve Teferruat Reklam Kurucusu Selma Cengiz yer aldı. Etkinliğe Didim Ticaret Odası ve Didim Belediyesi Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, çeşitli il ve ilçelerden sivil toplum kuruluşları ve aktivistler katılım sağladı.

×