Milletvekilleri Süleyman Bülbül ve Hüseyin Yıldız Ticaret Odasını Ziyaret Etti

Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekilleri Süleyman Bülbül ve Hüseyin Yıldız CHP İlçe Başkanı Nurettin Koçak ile beraber Didim Ticaret Odasını ziyaret etti.

Milletvekillerini; Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Erbaş, Başkan Yardımcısı Hikmet Atilla, Yönetim Kurulu Üyeleri; İsmet Kartal, Burhan Teke ve Figen Cevrem Gürsoy karşıladı.

Milletvekilleri Bülbül ve Yıldız’a ziyaretleri için teşekkür eden Ticaret Odası Başkanı Erbaş, son dönemde kamuoyunda tartışılan TDİOSB, Balık Çiftlikleri, Kamu Arazilerinin satışı hakkında bilgiler paylaştı. 

Vekillere daha önce telefon görüşmelerinde Tarıma Dayalı Balıkçılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yaptığı bilgilendirmeyi hatırlatan Erbaş, süreçte yaşananları anlattı. TDİOSEB hakkında mevzuat çıktıktan sonra hükümetin bu konuda çalışma yaptığını belirtti. Balık çiftliklerinin şuan yer aldıkları Didim Taşburun Balıkçı Barınağının kuzey batısındaki alana 2009 – 2011 yılları arasında taşındığını hatırlattı. Mevcut kapasitenin 24 bin ton olduğunu ama bölgede planlanan kapasitenin 100 bin ton üretim öngördüğünü söyledi.

Ticaret Odası yönetimine seçilir seçilmez Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne davet edildiklerini belirten Erbaş, görüşme amacının da mevzuata göre ticaret odasının ortaklığı ve başvurusu olmadan bu yatırımın gerçekleşemeyişinden kaynaklandığını belirtti. Erbaş sözlerini şöyle sürdürdü. “Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün talebi ile iki görüşme daha gerçekleşti. Endişelerimizi ve olumsuz görüşlerimizi ifade ettik. Kurulacak tesisler ile denizde kapasite artışı olacağını bunun mevcut durumdaki kapasitede bile oluşan kıyılarda kirlenme ve deniz suyunda kirliliği artıracağı konusunda endişelerimizi ifade ettik. Didim’de Denizköy’ü geçtikten sonra yer alan balık işleme tesisinin, Milas girişinde yer alan balık yemi fabrikasının ve Söke Organize Sanayi Bölgesinde yer alan balık yemi fabrikasının oluşturduğu koku ve çevreye verdiği rahatsızlığı hatırlattık. Balıkçılığa değil ama kurulacağı yere karşı olduğumuzu belirttik. ,ikinci toplantımıza katılan Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç beyefendiye “Didim’deki tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerini toplayalım, gelin onlara bu yatırımın çevreye zararı olmayacağını siz anlatın” dedik. Ayrıca Didim’de bu faaliyetin çevreye etkisinin olmayacağı anlaşılması halinde bile, Belediyemiz, Odalarımız ve Sivil Toplum Kuruluşlarımız evet demeden bu kuruluşa izin vermeyeceğimizi ifade ettik. Onlar da konuyu Tarım ve Orman Bakanına taşıyacaklarını söylediler.

Valiliğimizin talebi ile bunun çevreye etkileri noktasında bir çalışma yapacaklarını söylediler, biz de buna olur verdik.

Turizm bakanına gittik, durumu anlattık. Haritalar üzerinde kurulacak yeri gösterdik. Engellenmesini istedik. Bakanımız da bu yatırımın Didim’de olmasının doğru olmadığını, Tarım ve Orman Bakanı ile görüşeceğini söyledi. Kendisini talebi ile üst yazımızla ilgili daire başkanına itirazımızı ilettik.

Tüm kurumlarımızla bu işe karşı görüş birliği içindeyiz. Sırası ile Odalarımızı, Sivil Toplum Kuruluşlarımızı, Mecliste Gurubu Bulunan Siyasi Partilerin ilçe ve il Başkanlarını ziyaret ettik. Hükümet partisi olan Ak Pati İl Başkanımız dâhil her kurum çevreye ve turizme zararı olacak bir işe destek olmayacaklarını belirttiler. Bir takım bürokratik görüşmeler de yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Erbaş, Büyükşehir Belediyesinin yaptığı 1/25 binlik planlarda da yatırım planlanan bölgenin tabii niteliği korunacak bölge olarak geçtiğini, bu durumun da bu çalışmanın yapılmasına engel olacağını söyledi.

Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül konu hakkında soru önergesi verdiklerini hatırlattı. Konuyu Basından öğrendiklerini Ticaret Odasının demeçlerini okuduğunu belirtti. “Sonrasında da sizden de telefonda bilgi aldık. Sizin bu konuda bir rapor hazırlayacağını söylemiştiniz onu da hazır olunca istiyoruz” dedi. Jeotermalden sonra bu konunun da gündeme gelmesi ile Aydın üzerine doğru bir hamle olduğunu söyleyen Bülbül, “Yağmurla beraber jeotermal santrallerin saldığı ağır metal içeren buharlar partili ayrımı gözetmeksizin tüm Aydınlıların üzerine yağacak” dedi

Konu hakkında resmi bir girişim olup olmadığını soran Milletvekili Bülbül’e yanıt veren Erbaş Mevzuatın bu haliyle ticaret Odası işin içinde olmadan teknik olarak mümkün olmadığını vurguladı. Kuruluş ve müracaatta Ticaret Odasının olması gerektiğini dikkati çekti.

Süleyman Bülbül kendilerinin de bir torba yasada bu konuda bir mevzuat değişikliği olmamasına dikkat edeceklerini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından planlamalar yapıldığını, yatırımlar takip edildiğini belirterek onların atacağı adımları da takip etmek gerektiğini söyledi.

Milletvekilleri Bülbül ve Yıldız, konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Erbaş, Didim’i ilgilendiren bir diğer konunun Kamu arazilerinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve TOKİ marifetiyle satılması olduğunu söyledi. Bu kurumların kendilerinin planlama yetkisine sahip olduğunu hatırlatan Erbaş, buralarda yapılan planlamaların Didim’de planlama yetkisi bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Belediyelerin planları ile uyuşmadığını vurguladı. Devletin bu alanları değerlendirmesinin tabii olduğunu fakat ama yapılan planlamalarda kamusal alan ve yeşil alan azlığı dikkat çektiğini söyledi. Belediyemiz burada planlama yetkisini hemen kullanmalı ve bu kurumlar çalışma yapmadan planlarını ilan etmeli diyen Erbaş, “yapılan planlamalarda da Didim’in planları ile çelişen durumlarda karşı davalar açılmalı” dedi.

2 ağustosta Jeotermal enerjinin çevreye ve sağlığa etkileri konusunda konferans yapacaklarını hatırlatan Erbaş, Milletvekillerini yapacakları konferansa da davet etti.

×