Didim Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Şap Lise ve üzeri öğrenim görmüş olan personelin mesleki belgelendirilmesine yönelik Ustalık Telafisi Programı kapsamında Didim Ticaret Odası Genel Sekreteri Murat Güneş ile değerlendirmelerde bulundu.
Bu konudaki belgelendirme sürecinin 3308 sayılı kanunla sadece MESEM ve MESEM programı uygulayan meslek liseleri tarafından yapılabildiği belirten Şap, herhangi bir 3. firma tarafından sürecin yürütülmesinin mümkün olmadığı konusunda uyardı.
Ticaret Odası Genel Sekreteri Murat Güneş, bazı kişi ve kurumlarca firmalara yapılan yanlış ve suistimale açık eylemler konusunda Üyelerini uyaracaklarını, çalışanlarına ustalık belgesi kazandırmak için Didim Mesleki Eğitim Merkezine başvurması gerektiğini ifade ederek bilgilendirme için teşekkür etti.
Taraflar ayrıca Didim Sektörel Gelişim Stratejileri konusunda görüş alışverişinde bulundu.
Ustalık Telafi Programı Nedir
Ustalık telafi programı ise yaş şartı aranmaksızın en az ortaöğretim kurumu (herhangi bir lise) mezunlarından 24 alan 97 dalda Bakanlıkça belirlenen Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programını başarı ile bitirenlere ustalık belgesi verilmesini sağlayan planlı süreli bir programdır.
Öğrencilerin kayıtları; okul + işletme + aday ile sözleşme imzaladıktan sonra sözleşme imzalanan okul ve kurum tarafından E-Mesem sistemine yapılır ve bu program işletmelerde uygulanmaya başlanır.
Derslerin kazanımları, işletmelerde görevli usta öğretici veya eğitici personel tarafından verilecektir.
Özel işletmelere devlet katkısı ödemesi (3308 sayılı kanunun geçici 12. maddesinin yürürlüğü devam ettiği sürece net asgari ücretin %50’si) sözleşme imzalanan okul ve kurum tarafından yapılacaktır.